Noorderzon is terug: maar kunnen we naar voorstellingen en een hapje en drankje doen in het Plantsoen? Milou de Boer beantwoordt een aantal prangende vragen

Voor het eerst sinds 2019 is Noorderzon terug in het Noorderplantsoen in Groningen. Maar wel anders dan we gewend zijn. Woordvoerder Milou de Boer beantwoordt een aantal prangende vragen.

Opbouw van podium Noord, bij de muziekkoepel in het Noorderplantsoen in Groningen.

Opbouw van podium Noord, bij de muziekkoepel in het Noorderplantsoen in Groningen. Foto: Jan Willem van Vliet

Donderdag start in Groningen de 31ste editie van Noorderzon, het internationale festival voor podiumkunsten. Zoals gebruikelijk speelt een groot deel van het programma zich af op andere locaties in de stad. Maar wie aan Noorderzon denkt, denkt aan het Noorderplantsoen. Met kleinschalige podia en terrassen keert daar voor het eerst sinds 2019 iets van het vertrouwde festivalgevoel terug. Al blijft het als gevolg van verplichte coronamaatregelen als anderhalve meter afstand houden en vaste zitplaatsen behelpen.

Hoe hebben jullie ingespeeld op de huidige maatregelen?

,,We hebben heel veel scenario’s bedacht en denken de beste oplossing te hebben gevonden door in het plantsoen twee afgesloten eilanden, Noord en Zuid, te creëren. Op deze manier houden we het klein en overzichtelijk.”

Hebben jullie overwogen het hele plantsoen af te sluiten?

,,Nee, dat was voor ons geen optie. Zoiets is niet werkbaar en controleerbaar. En het is nogal wat een heel plantsoen, dat normaliter vrij toegankelijk is, af te sluiten. We willen dat Noorderzon zo toegankelijk en vriendelijk mogelijk is. Daarom werken we ook niet met Testen voor Toegang, maar voldoen aan de voorwaarden door te kiezen voor het houden van anderhalve meter afstand en vaste zitplaatsen.”

Hoe werkt dat met die twee eilanden? Kan iedereen daar terecht?

,,Ja, daar kan je vanaf 13.00 uur ook zonder ticket heen om wat te drinken of te eten. Maar er is maar beperkt plek en om middernacht moet iedereen het plantsoen uit. De eilanden hebben allebei een eigen in- en uitgang. Daar wordt geteld hoeveel mensen naar binnen en buiten gaan. De terrassen op ieder eiland beschikken over minimaal vijfhonderd zitplaatsen en vol is vol. Er kan pas weer iemand op als er iemand weggaat. De voorstellingslocaties op de eilanden hebben een aparte in- en uitgang.”

De kans is groot dat mensen in de rij gaan staan en blijven hangen. Wat doen jullie als het te druk wordt?

,,Dat wordt het meest spannend. Onze productieleider en beveiligers zijn daar voortdurend mee bezig. Het werkt net zoals bij winkels en andere terrassen. We zullen in ieder geval ieder uur via sociale media en onze website communiceren of er plek is. En we raden de mensen aan onze adviezen op te volgen. Als de rijen te lang worden, plaatsen we borden en zullen onze ontvangstteams bij de poorten de mensen verzoeken hun plezier elders in de stad op te zoeken.”

Is het gelukt een internationaal programma samen te stellen?

,,Ja, daar zijn we wel trots op. Maar het was voor onze artistieke directeur Mark Yeoman wel ingewikkeld om artiesten te boeken, omdat hij niet overal naartoe kon om ze live te zien.”

Wat valt jou op aan het theaterprogramma?

,,Er zijn wat intieme voorstellingen die tijdens de coronaperiode door artiesten zijn ontwikkeld. De voorstellingen van Ant Hampton & Tim Etchells en 600 Highwaymen leveren bijvoorbeeld mooie en bijzonder ervaringen op waarbij het sociale aspect belangrijk is en mensen elkaar weer wat terug kunnen vinden na een tijd waarin je elkaar vooral online zag.”

Zijn er ook voorstellingen voor een groot publiek?

,,In het plantsoen biedt de grootste tribune in de openlucht plaats aan 150 bezoekers. Op het podium is onder meer de circusvoorstelling van het Hongaarse Recirquel te zien.”

Zijn er ook gratis toegankelijke concerten?

,,Nee, we hebben vrij snel moeten besluiten dat zoiets dit keer niet mogelijk is. Er is wel muziek, maar daarvoor moet je een kaartje kopen. Apollo is een nieuw openluchtpodium, een soort amfitheater. Daar vinden twee keer per dag optredens plaats. Er kunnen honderd mensen zitten.”

Is er bij jullie al sprake van het Noorderzongevoel?

,,Sinds vorige week wordt er opgebouwd in het plantsoen en begint dat gevoel te komen. Maar we zitten wel heel anders in de wedstrijd, het is steeds opletten. De persconferentie van vorige week maandag was nog even spannend, maar had voor ons gelukkig geen gevolgen. We zijn blij dat we steeds voorzichtig zijn geweest en uit zijn gegaan van een beperkte capaciteit door in te zetten op de anderhalve meter.”

Zijn er nog kaarten?

,,Er zijn voor iedere dag nog kaarten, maar er zijn al wel een paar voorstellingen uitverkocht. Kaarten kunnen alleen online worden gekocht, maar dat kan met behulp van de mobiele telefoon ook nog ter plekke tot vlak voordat de voorstelling begint. Donderdag gaan de eilanden open en kijken wij of wat we hebben bedacht werkt en of we nog wat zijn vergeten. Vrijdag zijn we er dan helemaal klaar voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu