Oerol krijgt drie nieuwe muziekprogrammeurs

Peter Dijkstra, Eva van Netten en Peter Reen uit Leeuwarden, werkzaam bij poppodium Asteriks in Leeuwarden, gaan het muziekprogramma op Oerol gestalte geven.

Peter Dijkstra wil de rol van muziek op Oerol uitbreiden. Foto: Archief DvhN/Niels Westra

Peter Dijkstra wil de rol van muziek op Oerol uitbreiden. Foto: Archief DvhN/Niels Westra

Dijkstra, die ook medeverantwoordelijk is voor de muzikale invulling van het festival Welcome To The Village en de Groninger poppodia Vera en Simplon, meldt dat ze van plan zijn om meer kleur in het muziekprogramma aan te brengen en het uit te breiden met wereldmuziek, Balkan, gypsy, Afrikaans en jazz.

Nieuw muzikaal profiel

,,De muziek op Oerol heeft een algemeen, feestelijk karakter. Zo zal het deze editie (Oerol bestaat 35 jaar, red.) ook zijn, maar in 2017 en 2018 wil ik meer variëren.’’ Binnen ongeveer drie jaar moet een nieuw muzikaal profiel neer te zetten zijn, verwacht hij.

Op festivalterrein De Betonning op West-Terschelling zullen net als vorig jaar zes muziekcuratoren verantwoordelijk worden voor het programma aldaar.

Wolf.Atlas, het kantoor van het drietal, speelt daarin een coördinerende rol en praat nu met mogelijke curatoren. Begin april worden de namen bekendgemaakt. Er staat al wel vast dat er een team van het Vlielander popfestival Into The Great Wide Open, van het Leeuwarder festival Welcome To The Village en een team van het muzikale surf- en skatefestival MadNes op Ameland zal aantreden.

Oerol is een theaterfestival, zo redeneert Dijkstra, en muziek speelt dan een meer aanvullende rol. Die rol willen de nieuwe programmeurs uitbreiden.

Multidisciplinair

,,We willen meer multidisciplinair in plaats van naast elkaar werken, en op zoek gaan naar cross-overs.’’ Het artist in residence-concept dat zijn voorgangers hebben neergezet (onder anderen Wende Snijders, Kyteman en Typhoon verbleven langere tijd op het eiland), wil Wolf.Atlas volgens Dijkstra doorzetten. ,,Het snijdt echt hout om langere tijd op Terschelling te kunnen werken. Artiesten halen energie en creativiteit uit het eiland.’’

Dijkstra, Van Netten en Reen worden verantwoordelijk voor de programmering op Westerkeyn, het festivalterrein bij Midsland dat dit jaar voor het laatst kan worden gebruikt. Ze zijn in onderhandeling met artiesten; binnen enkele weken kunnen de eerste namen bekend worden gemaakt.

,,Het is een gecompliceerde puzzel, want een band naar Terschelling halen is een kostbare zaak. Om de kosten binnen de perken te houden, zoeken we samenwerking met de horeca. Daar ben ik nu druk mee bezig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu