Oerol is dit jaar opnieuw online, maar een week later zijn er toch voorstellingen voor publiek - in De Harmonie

Oerol speelt zich opnieuw online af. Toch zijn er Oerol-voorstellingen live voor publiek, de week na het festival: in De Harmonie te Leeuwarden.

Rapper Willem de Bruin (The Opposites) debuteert in het online-programma van Oerol als theatermaker.

Rapper Willem de Bruin (The Opposites) debuteert in het online-programma van Oerol als theatermaker. Foto: Milan van Dril

Onder de noemer Oerol Spoelt Aan komen er van 24 tot en met 27 juni verscheidene voorstellingen naar De Harmonie. Dat is de week na het eigenlijke Oerol, het Terschellinger festival dat zich, geheel online, afspeelt van 11 tot en met 20 juni. De kaartverkoop voor Het Imaginaire Eiland , zoals de online-editie van Oerol heet, begint vandaag. Dat kost een tientje voor tien dagen.

Storytelling, muziektheater, fysiek theater

Onder de Oerol-voorstellingen in De Harmonie zijn concerten van de bands Yin Yin en Altin Gün, een preview van de voorstelling Plant van Nynke Laverman, verschillende storytelling -projecten, muziektheater van Via Berlin met het Amsterdam Cello Octet en van Amber Docters van Leeuwen, fysiek theater van Zwermers.

De titel Oerol Spoelt Aan komt nog ,,uit de tijd van Joop Mulder”, zegt Oerol-directeur Siart Smit, verwijzend naar de oprichter van het festival die eerder dit jaar overleed. Er zijn eerder gesprekken geweest, ook met partijen elders in het land, om delen van het festivalprogramma naar de vaste wal te brengen.

Aegon-zaal heeft Waddenuitstraling

Dat het nu wel lukt, heeft ook te maken met veranderingen binnen De Harmonie. De drie theaterzalen zijn, tijdelijk, verbouwd met het ook op corona. De Aegon-zaal, de grootste, heeft dankzij kunstig gebruik van hout toch al een beetje de uitstraling van een duinpan. Waddensfeer in het theater.

,,Bij Oerol zit je bovenop de voorstelling”, zegt Smit. ,,Dat is een totaal andere beleving dan normaal, in de grote zaal. Dankzij die veranderingen kan dat in De Harmonie nu ook.”

Inhoudelijk zijn er ook goede redenen voor deze samenwerking die, als alles goed gaat, een structureel vervolg krijgt. ,,Andere partijen wilden de meest succesvolle voorstellingen uit ons aanbod”, zegt Smit, ,,een marketingverhaal. Wij willen nieuw werk creëren, nieuwe ervaringen op het scherpst van de snede. Daarin vinden wij elkaar. Dit is een mooie manier om de Oerol-ervaring naar de vaste wal te trekken.”

Nieuw publiek met storytelling

De Harmonie spint garen bij het ‘artistieke profiel’ van Oerol, zegt Jonathan Offereins, sinds kort lid van het programmateam van deze schouwburg. ,,Door Oerol in huis te halen zetten we een artistiek paaltje, zogezegd.” Bijvoorbeeld: de storytelling -projecten die er nu staan, zouden los van de Oerol-context misschien niet zo veel mensen lokken. ,,Maar nu ze onder de Oerol-vlag gecureerd zijn, trekken ze wellicht nieuw publiek.”

Offereins, ook actief voor Arcadia (de ‘triënnale’ als vervolg op Culturele-Hoofdstadjaar 2018), zou graag zien dat De Harmonie ‘ingebed’ raakt in de wereld van die festivals, met hun uitdagender programmering. ,,Oerol en ook Explore The North hebben dat profiel. Ik wil de noordelijke partijen naar elkaar toe brengen, zodat we elkaar naar een hoger plan trekken.”

Bij Oerol op Terschelling intussen is echt geen ruimte voor publiek. Smit: ,,Wij gelden als festival, als evenement. Dus dan mag dat niet. Dat is de kromheid van de deadlines in het coronabeleid. Die pakken in ons geval zwaar klote uit.”

Stilzitten is geen optie

Maar stilzitten is geen optie. Oerol trekt twee deels overlappende sporen: een uitgebreid, deels gratis digitaal programma, met interactiviteit, voorstellingen en ook Oerol-radio, en een lijn om makers aan het werk te zetten, wat weer programma moet opleveren voor komende, hopelijk coronavrije edities.

Oerol werkt, net als vorig najaar toen corona er weer tussen kwam, aan een kleinschaliger festivalweekend in het laatste weekend van oktober, gericht op een publiek van tussen 25 en 35 jaar. ,,Kleinschalig, op binnenlocaties, waar we experimenteren met nieuwe vormen van verbinding tussen makers en publiek.”

Op Het Imaginaire Eiland zijn onder anderen Willem de Bruin (van rapgroep The Opposites), Nineties Productions, Berg & Bos en de film A Life Of Hiccups , met een belangrijke rol voor gebarentaal, te zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Oerol
Festivals
menu