De nieuwe coronamaatregelen verpesten niet alles. Deze festivals in Drenthe en Groningen gaan gewoon door

Niet voor alle festivals pakken de wederom aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet uit als een mokerslag.

De Vlaamse dichter Moya de Feyter treedt op tijdens festival Dichters uit de Prinsentuin in de Hortus Botanicus in Haren. Het meerdaagse poëziefestival vindt daar ook zondag plaats.

De Vlaamse dichter Moya de Feyter treedt op tijdens festival Dichters uit de Prinsentuin in de Hortus Botanicus in Haren. Het meerdaagse poëziefestival vindt daar ook zondag plaats. Foto: DvhN

De editie van Mural art festival Writer’s Block in Emmen en de corona-editie in Haren van poëziefestival Dichters in de Prinsentuin gaan dit weekend gewoon door. En ook het Peter de Grote Festival voor kamermuziek kan, zoals het er nu naar uitziet, volgende week zoals gepland gehouden worden. Het verschil wordt gemaakt door de festivallocatie en de hoeveelheid publiek.

Zowel Writer’s Block als Dichters van de Prinsentuin heeft er baat bij dat ze op een zogeheten doorstroomlocatie worden gehouden, plekken waar het publiek niet lang hoeft te blijven staan. Het publiek van Writer’s Block wordt dit weekend in groepen door het voormalige olifantenverblijf in het Rensenpark geleid. Dichters uit de Prinsentuin vindt op dit moment plaats op verschillende locaties op het terrein van de Hortus Botanicus in Haren.

‘Zoals wij de nieuwe regels hebben begrepen kan alles doorgaan’

Nadat voor Writer’s Block de muurschilderingen de afgelopen weken reeds waren gemaakt, werd zaterdag de eerste bezoekers ontvangen – ook zondag worden groepen rondgeleid. ,,Dat kan allemaal veilig”, zegt Peter Reen. ,,Voor iedere bezoeker is vijf vierkante meter per persoon beschikbaar, onze grootste ruimte telt vijfhonderd vierkante meter. Zoals wij de nieuwe regels hebben begrepen kan alles doorgaan.”

,,Wij hebben de afgelopen dagen vol spanning beleefd, maar uiteindelijk valt het voor ons mee”, zegt Harrie de Vries van het Peter de Grote Festival. ,,Wij hadden onze bezoekers vooraf al op anderhalve meter van elkaar geplaceerd. Zo kan de zaal van het conservatorium in Groningen normaliter tweehonderd mensen herbergen. Wij hebben uit voorzorg slechts veertig kaarten verkocht. Dat is ver onder het toegestane maximum. Wij hoeven niets aan te scherpen.”

Onduidelijkheid over ‘immer veerkrachtig’ Grasnapolsky

Een andere voorzorgsmaatregel is dat tijdens het festival vooral musici uit Nederland zullen spelen. ,,We hebben een Canadese violist geboekt. Mocht er nu een negatief reisadvies voor Nederland worden ingesteld, waardoor hij niet naar Nederland kan komen, dan moeten we zien hoe we dat oplossen. Het is te hopen dat er niet nog meer aanscherpingen aankomen”, aldus De Vries.

Hoe het eind juli, begin augustus met ‘ontdekkingsfestival’ Grasnapolsky in fabriek De Toekomst in Scheemda moet, is onduidelijk. In de huidige opzet kan het festival niet voldoen aan de nieuwe eisen die het kabinet vrijdagavond heeft bekendgemaakt. De organisatie, die vooralsnog onbereikbaar is, laat via Twitter weten ‘immer veerkrachtig’ te zijn, maar zich eerst wil beraden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu