De Drentse popscene trekt vanuit Borger naar Eurosonic Noorderslag

Singer-Songwriter Nadua in de kerktoren van Borger Foto: Sijtze Veldema

Ter voorbereiding op de reis naar festival Eurosonic Noorderslag in Groningen verzamelde de Drentse popscene zich zaterdag in podium VanSlag in Borger.

Het optreden van haar band in podium VanSlag is nog maar kort bezig als Isa Zwart besluit dat het tijd is voor meer publieksparticipatie. ,,Ik wil een spelletje doen”, zegt ze. ,,Als ik tot drie tel, doen je jullie allemaal een paar stappen naar voren. Een... Twee... Drie..” En ja hoor, het publiek verwijdert zich van de bar af en beweegt richting podium.

Om hoeveel mensen gaat het? Tachtig? Het is wat lastig na te gaan. De jaarlijkse Eurosonic Sonic Preview in Borger is gratis toegankelijk en speelt zich op twee plekken af: in het schip van de Willibrordkerk en in de klokkentoren. Het grootste deel van de Drentse popscene is aanwezig, samen met familie en vrienden van de optredende artiesten.

De Drentse talenten van dit moment

Het gaat goed met de popmuziek in Drenthe, lijkt het. Als bandwatcher Jan Stam wordt gevraagd naar het Drents talent van dit moment kiest hij uit een lange lijst met kandidaten drie namen: Hannah Mae, Ruud Fieten en I took your name. Geen van hen speelt deze zaterdag overigens in Borger. Nu gaat het om Mary Confurius, Isa Zwart, Moonradio, Same Old, Daisy en Nadua.

Het aantal mensen dat in Drenthe met popmuziek bezig is, is niet zo groot als voorheen, maar het niveau van de muzikanten deugt, stelt Stam. ,,Dat is op de eerste plaats een kwestie van écht talent. Talent moet je hebben. Opleidingen en organisaties helpen dat talent verder te ontwikkelen. Zodat ze naar een popacademie kunnen, of het conservatorium.”

De Drentse popinfrastructuur steekt degelijk in elkaar

Sinds een jaar steekt ook de infrastructuur degelijk in elkaar, zegt Evert Hoven van poporganisatie The Bake Shop. Hij schetst een piramide, met aan de basis het scouten van jongeren die muziek willen maken, daarboven initiatieven als Drentsch Peil XL en Poplab om creativiteit te stimuleren en vervolgens projecten als Hit The North die toegang bieden tot het clubcircuit.

Onlangs zijn daar twee zaken bijgekomen. Zo heeft Het Podium in Hoogeveen de status als kernpodium C verworven. Daarnaast hebben verschillende Drentse poporganisaties zich verenigd in de netwerkorganisatie Poppunt Drenthe. ,,Er valt nog veel winst te behalen”, vertelt coördinator Ruud Gielen, die kantoor houdt in Hoogeveen.

‘Mooie dingen opbouwen in de eigen omgeving’

Gevraagd naar wat Poppunt Drenthe wil bereiken, zegt Gielen: ,,Als ik één ding mag wensen is dat het voor muzikanten niet meer nodig is om weg te trekken naar, bijvoorbeeld, Amsterdam. Dat er overal scenes ontstaan en iedereen zijn eigen dingen heeft, zodat je mooie dingen in je eigen omgeving kunt opbouwen.”

Wie in Drenthe wil optreden, of live muziek beluisteren, kan op vijftig speelplekken terecht, vooral café’s. ,,Iedere maand worden tachtig concerten georganiseerd”, weet Stam. ,,Het is wel zo dat Drentse acts weinig onbekend publiek trekken. Het meeste publiek komt met de band zelf mee, familie en vrienden. Het onbekende publiek gaat makkelijker naar de bekende artiest.”

Indiepopfee Nadua in de Borger klokkentoren

Wat ook opvalt in Drenthe is het hoge aantal singer-songwriters. Hoven en Stam hebben er een verklaring voor. Sinds het verdwijnen van de jongerensociëteiten zijn er geen broeiplekken meer waar bands kunnen ontstaan. Tel daar bij de bevolkingskrimp en de individualisering bij op. ,,Als je toch iets met muziek wilt, kun beter in je eentje beginnen.”

Dat zo’n besluit iets fraais kan opleveren, wordt bewezen door de 20-jarige indiepopfee Nadua. Die in de kerktoren met een gitaar, een microfoon en een intense stem zeer persoonlijke liedjes laat horen. ,,Deze gaat over een vriendin die geen vriendin bleek te zijn. Deze gaat over mijn vader die veertien jaar geleden is overleden.” 25 luisteraars hangen aan haar lippen. Het onverwachte slaan van de torenklok maakt het er nog mooier op.

Nieuws

Meest gelezen

menu