Onlineband The Streamers neemt afscheid. Deelnemer van het eerste uur Kraantje Pappie: Dit is een mooi moment om te stoppen

De Groningse rapper Kraantje Pappie stond aan de wieg van de Nederlandse gelegenheidsband The Streamers. Zaterdag neemt de band afscheid van het onlinepubliek met een optreden in de Rotterdamse Kuip. ,,Reünietournees zijn het meest lucratief toch?”

Guus Meeuwis (links), die Kraantje Pappie vroeg mee te doen aan The Streamers.

Guus Meeuwis (links), die Kraantje Pappie vroeg mee te doen aan The Streamers. Foto: Bart Heemskerk

Dalende besmettingscijfers, een stijgende vaccinatiegraad en een derde golf die over de piek heen lijkt te zijn. Alles is onzeker, maar met een beetje mazzel komt er een zomer aan waarin de beknellende coronamaatregelen verder worden losgelaten en er in de samenleving weer iets meer mogelijk zal zijn.

,,Daarom vinden we dit een mooi moment ermee te stoppen”, vertelt Alex van der Zouwen alias Kraantje Pappie. ,,Ook omdat iedere artiest ondanks corona toch nog wel wat in de agenda heeft staan. Ieder gaat weer zijn eigen weg en richt zich op zijn of haar eigen carrière. Maar drie vinden we ook een mooi getal en afsluiten in een stadion is nogal wat. Carré, Paleis Noordeinde en De Kuip, het klopt wel aardig toch zo?”

Positieve energie voor het thuiszittende publiek

Van der Zouwen zegt onmiddellijk ja als Guus Meeuwis hem begin dit jaar vraagt of hij mee wil doen aan een op te richten band. De inzet is het thuiszittende publiek, dat vanwege de pandemie al meer dan een jaar niet ouderwets los kan gaan, wat positieve energie te geven middels gestreamde concerten. ,,Al borrelend was Guus met Machiel Hofman van Tribe Company, het bedrijf dat ook achter De Vrienden Van Amstel Live zit, op dit idee gekomen.” Van het een komt het ander en The Streamers groeit in korte tijd uit tot een bonte verzameling van Nederlandse artiesten als Maan, Davina Michelle, Paul de Leeuw, Thomas Acda, Paul de Munnik, Typhoon, Nick & Simon, Snelle, Armin van Buuren, Danny Vera en Suzan & Freek.

De formule is een groot succes. Eind maart kijken 1,8 miljoen mensen naar het debuut in Koninklijk Theater Carré. Op Koningsdag zien 2,5 miljoen kijkers de artiesten losgaan in de tuin van Paleis Noordeinde. ,,Het wordt wel een pittige klus onszelf te overtreffen na Koningsdag want die zat er echt wel vol bovenop.”

Even het gevoel alsof corona er niet is

Volgens Van der Zouwen is het doel van The Streamers bereikt. ,,Voor onszelf is het ook hartstikke gezellig. We zitten de dagen voor de show met elkaar in een bubbel zoals je ook zag bij het Songfestival. Iedereen is getest en dat zorgt ervoor dat het voor even een beetje voelt alsof corona er niet is en dat wij als band alvast mogen proeven van hoe het straks weer zal zijn. Ik denk dat we dat gevoel ook meegeven aan de kijkers terwijl we die show staan te spelen. Op die manier zorgen we toch voor wat gezelligheid die we als een feestje en een soort van hoop de huiskamers in spelen.”

,,We hebben wel bewezen dat we de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Anders werkt het ook niet. Bij zoiets als dit, en ook bij De Vrienden Van Amstel Live, moet je helemaal niet voor eigen succes gaan, dat werkt vaak alleen maar averechts. Je ziet het aan deze ploeg dat het goed past.”

Wat vernieuwing van het repertoire betreft, maakt Van der Zouwen zich geen zorgen. ,,Met al deze namen beschikken we natuurlijk over genoeg hits, de een nog groter dan de ander. Iedereen wil wel wat van zijn eigen liedjes spelen. En voor de gelegenheid is het leuk wat van elkaars liedjes te spelen, dat maakt het wel uniek omdat die kansen zich niet vaak voordoen.”

Misschien nog een creatief staartje

Concrete plannen om na The Streamers een samenwerking aan te gaan met een van de artiesten zijn er nog niet bij Van der Zouwen. Hij zat al eens met Guus Meeuwis en Suzan & Freek in de studio. ,,En met Rolf Sanchez, voor zijn grootste hit Más Más Más heb ik het refrein geschreven. Het is inderdaad wel wat je zegt, we leren elkaar wat kennen en er ontstaan bescheiden vriendschappen. Misschien dat zoiets nog een creatief staartje krijgt.” Van Kraantje Pappie mag in ieder geval nieuw werk worden verwacht, want daaraan werkt hij in de studio met Nightwatch, beter bekend als de Noisia-producers Martijn van Sonderen en Nik Roos.

Wie er zaterdag op het podium in De Kuip staan, kan Van der Zouwen nog niet zeggen. ,,Je weet het met The Streamers nooit hè. Er kan zomaar iemand opduiken of afvallen. Het is net een echte band, misschien wordt er nog wel iemand uitgezet. Vooralsnog hebben we Dreetje aangekondigd als gast, we zullen zien wat er nog meer gaat gebeuren. Het belooft een ontzettend spektakel te worden.”

Het afscheidsconcert is zaterdag 29 mei vanaf 20.15 uur gratis te volgen via de site van The Streamers .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
muziek
Coronavirus
menu