Ontdekking bij restauratie portret Gratia Susanna Clant in Borg Verhildersum in Leens: kunstwerk is van de hand van 17de eeuwse Overijsselse meester Hendrick ten Oever

Marya Albrecht trekt de signatuur over. Foto: Eigen foto

Schilder en jaartal van het doek waren onbekend. Maar bij de restauratie van het portretschilderij van Gratia Susanna Clant van Scheltkema Nijenstein, een van de vroegere bewoners van Borg Verhildersum in Leens, is ontdekt dat het in 1683 is gemaakt door Hendrick ten Oever.

Het portret van Gratia Susanna Clant van Scheltkema Nijenstein (1630-1690), de moeder van Edzard Tjarda van Starkenborgh, wordt dankzij bijdragen van de Vereniging Rembrandt (het Groninger Fonds) en een groep donateurs gerestaureerd.

Restaurateur Marjan de Visser en haar collega Marya Albrecht ontdekten hierbij - op een bij eerdere restauratie naar de achterkant geslagen hoek van het doek - de naam van de kunstenaar en het jaartal: ‘H. ten Oever, 1683’.

Bezit Groninger Museum

Deze kunstenaar maakte drie jaar eerder een portret van Mello Alberda en zijn vrouw Susanna Elisabeth Tamminga, een nicht van Gratia Susanna Clant. Hun portretten zijn in bezit van het Groninger museum en hangen in de Menkemaborg.

De opzet van de beide kunstwerken vertonen veel overeenkomsten: parels, een gordijn als decor met een landschap op de achtergrond.

(Tekst leest door onder de afbeelding)


Hendrick ten Oever

Hendrick ten Oever (1639- 1716) kwam uit Zwolle. Hij schilderde portretten en landschappen. In 1957 is een klein boekje uitgegeven: Hendrick ten Oever, een vergeten Overijsselse meester uit de zeventiende eeuw .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu