Ook Noorderlicht en Stichting Oude Groninger Kerken focussen op The Rolling Stones. 'Gimme Shelter - The Stones in beeld' in Der Aa-kerk in Groningen

The Rolling Stones voor het kantoor van organisator Paul Acket in 1964 Foto: Rob Bosboom

In het Groninger Museum wordt zaterdag 14 november de grote Rolling Stones-tentoonstelling ‘Unzipped’ geopend. Noorderlicht en Stichting Oude Groninger Kerken presenteren gelijktijdig ‘Gimme Shelter - The Stones in beeld’, een eveneens aan The Rolling Stones gewijde expositie. Plaats van handeling is de Der Aa-kerk in Groningen.

Gimme Shelter - The Stones in beeld toont foto’s uit de eerste twee decennia van het bestaan van The Rolling Stond; van Bent Rej, Rob Bosboom, Gijsbert Hanekroot en Claude Vanheye.

De Deen Bent Rej maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van The Rolling Stones. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf.

Rob Bosboom was een van de eerste echte popfotografen in ons land. Hij vergezelde de Stones in 1964 tijdens het concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom.

Gijsbert Hanekroot was in de jaren ‘70 de hoffotograaf van muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien in de Der Aa-kerk.

Claude Vanheye had in de jaren ‘70 alle wereldsterren voor zijn lens. In backstage en in de studio gemaakte foto’s toont hij de mens achter de muziek.

Bewegend beeld

Behalve foto’s wordt bewegend beeld vertoond. Van de Groninger Nick Landman, bijvoorbeeld. Hij appte al zijn vrienden: ‘Waar was jij op 2 juni 1999?’. De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakt er een documentaire over.

Verder worden onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, een interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal buitenlandse documentaires vertoond.

De tentoonstelling , die wordt vormgegeven door Studio 212 Fahrenheit, loopt tot en met zondag 28 februari.

Nieuws

Meest gelezen

menu