Ook festival Noorderzon, hoewel pas in augustus, is in vertwijfeling (en als het al door kan gaan, dan wordt het zéker anders dan normaal)

Het ene vroege-zomerfestival na het andere sneuvelt, zoals Oerol, Glastonbury en Roskilde, maar zelfs voor Noorderzon in Groningen wordt het een lastige zaak. Ook al staat het festival ‘pas’ in augustus op de kalender.

Noorderzon 2020, een utopie of is er nog een kans?

Noorderzon 2020, een utopie of is er nog een kans? Foto: Knelis

Als het al kan doorgaan dan wordt het zeker een ander festival dan normaal. Algemeen directeur Femke Eerland: ,,Na de persconferentie van het kabinet van 16 maart wist ik al dat het moeilijk zou worden om Noorderzon te realiseren.” Om uiteenlopende redenen.

De campagne had al moeten beginnen

,,Los van het programma hadden we al moeten beginnen met onze campagne om voldoende vrijwilligers te werven. Dat zou nu niet alleen ongepast zijn, het is domweg volkomen onmogelijk”, zegt Eerland.

De programmering is in principe rond. ,,Maar er is geen sprake van dat er in de huidige situatie contracten kunnen worden gesloten. We weten ten eerste niet hoe het er hier straks voor staat, maar bovendien hebben we acts uit de hele wereld. Uit Japan, Brazilië, Australië. Net zo min als wij hun een garantie kunnen bieden dat ze kunnen spelen, kunnen zij ons enige zekerheid geven. Voor alle landen is het immers de vraag waar het heen gaat.”

Eén ding staat vast voor Eerland. Tot aan de komende persconferentie van het kabinet geeft haar festival nergens uitsluitsel over. ,,Op 21 april maakt het kabinet bekend welke maatregelen er vanaf 28 april gelden. En zelfs dan kan er een paar weken later een ander besluit nodig blijken.”

Ook al mag het, wil het publiek straks wel?

Het verbod op evenementen loopt voorlopig tot 1 juni, maar het is verre van uitgesloten dat er voor een nog langere tijd een streep gaat door massabijeenkomsten. En, weten ze bij Noorderzon, mocht dat verbod worden geschrapt, dan is het nog maar de vraag of het publiek zelf wel zo happig is om dicht bijeen te komen.

Het festival draait op voorstellingen die door artistiek directeur Mark Yeoman in het buitenland zijn gezien en goed bevonden, maar voor een belangrijk deel ook op acts die hij op basis van de naam van een gezelschap en van hun plannen, maar die nog gemaakt moeten worden. En repeteren, decorbouw enzovoort is er in de huidige omstandigheden niet bij, nergens in de wereld.

Gaten vallen er sowieso

Dus valt er sowieso een gat in de planning. Er zou bijvoorbeeld in de lange aanloop naar het festival al deze maand een artiestengroep ‘in residentie’ gaan in het Grand Theatre, om een gloednieuwe voorstelling voor te bereiden. Daar ging een streep door. In eerste instantie is deze residentie naar later in dit voorjaar doorgeschoven, maar ook dan blijft onzeker of het theater weer kan worden gebruikt.

Hoewel Eerland er dus verder niet op mogelijkheden en onmogelijkheden in wil en kan gaan, kijkt het festival al wel naar alternatieven, voor het moment dat er wél weer een evenementenvergunning kan worden opgehaald. Dat wordt dan ongetwijfeld een kleinere Noorderzon dan anders.

Zoeken in de omgeving?

Wordt het een meer nationaal of zelfs lokaal getint festival, in plaats van internationaal, misschien? ,,Wie weet. Maar ook daarvoor is onduidelijk wat wel en wat niet kan. Alles wat we nu zeggen, kan straks onzin blijken te zijn. Zeker voor de 21ste gaan we niet speculeren.”

Vast staat dat deze lustrumeditie (de dertigste) heel anders wordt dan alle voorgaande.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu