Ook kunstenaars in Oost-Nederland hekelen scheve verdeling cultuursubsidies

Muziektheatergroep BOT tijdens de voorstelling Ramkoers.

Niet alleen in Noord-Nederland, ook in Oost-Nederland wordt geprotesteerd tegen de subsidieverdeling door het Fonds Podiumkunsten (FPK).

Terwijl onder aanvoering van theatergezelschap PeerGrouP uit Donderen zaterdag middels een advertentie in Dagblad van het Noorden de scheve verdeling aan de kaak werd gesteld en PeerGrouP-oprichter Sjoerd Wagenaar een ingezonden stuk publiceerde, maakten Muziektheatergroep BOT, Tg ECHO, Kompagnie Kistemaker en Orkest De Ereprijs diezelfde dag bezwaar in De Gelderlander .

In een open brief aan de cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer spreken de oostelijke instellingen van ‘kaalslag op kaalslag’. ,,Dit overleven wij niet”, schrijven ze. ,,Het wegvallen van onze gezelschappen, die tot het middensegment horen, betekent een enorme verschraling van het cultuurlandschap in het Oosten en een lacune in de culturele keten.”

‘Een verdere verschuiving naar de Randstad’

Met instemming van Toneelgroep Oostpool, Productiehuis De Nieuwe Oost, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ en de festivals Hoogte 80 en Deventer op Stelten waarschuwen de vier gezelschappen voor een vertrek van talent naar elders en een verdere verschuiving van het ‘gunstige makersklimaat’ naar de Randstad.

De woordvoerders worden met klem verzocht om cultuurminister Ingrid van Engelshoven te bewegen ‘de door haar eerder toegezegde landelijke spreiding van cultuurgelden uit te voeren’. Ze vragen daarnaast om een gerichte reparatiebijdrage voor vier gezelschappen in de regio Oost die weliswaar positief door het FPK zijn beoordeeld, maar geen geld toegezegd hebben gekregen.

Regio Noord dertien keer gehonoreerd, Oost 5 keer

Het FPK zegde begin deze maand 78 gezelschappen en 58 festivals een meerjarige subsidie toe. Het meeste geld bleek naar initiatieven uit de Randstad te gaan, vooral naar instellingen die in Amsterdam zijn gevestigd.

Uit Drenthe, Friesland en Groningen werd door 8 gezelschappen en 19 festivals subsidie aangevraagd, daarvan kreeg 1 gezelschap en 12 festivals geld toegezegd. Uit Overijssel en Gelderland werd door 11 gezelschappen en 8 festivals subsidie aangevraagd. Daarvan hebben alleen vijf festivals geld toegezegd gekregen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu