Oorlogen & oceanen: boek over de bijzondere geschiedenis van de familie Ader

Oorlogen & oceanen. Een familiegeschiedenis (2020), Erik Ader.

Bij uitgeverij Querido Fosfor verschijnt dinsdag Oorlogen & oceanen, een boek over de Oost-Groninger familie Ader.

Auteur is Erik Ader, zoon van dominee Bastiaan J. Ader (1909 – 1944) en broer van kunstenaar Bas Jan Ader (1942 – 1975). In het boek vertelt de voormalig diplomaat over een familieleven waarin het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en de moderne kunst een belangrijke rol hebben gespeeld.

Voor Oorlogen & oceanen putte Erik Ader (1944) onder meer uit teksten en brieven die na het doodschieten van dominee Ader zijn bewaard door diens vrouw, de predikante Johanna Adriana Ader-Appels. Bastiaan J. Ader gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer leiding aan een plan om Kamp Westerbork te bevrijden.

De verdwijning van broer Bas Jan Ader

Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de verdwijning van broer Bas Jan tijdens het oversteken van de Atlantische Oceaan per zeilboot als onderdeel van de driedelige kunstproject In search of the miraculous met een begin in Los Angeles en een performance in het Groninger Museum als einddoel.

Terwijl zijn vader en broer postuum internationaal beroemd werden, volgde Erik Ader een pad achter de schermen. Na een tijd als ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken verhuisde hij in de jaren tachtig naar de Nederlandse ambassade in Libanon. Daarna zou hij verschillende diplomatieke posten bekleden, in verschillende landen.

‘Bijzonder zijn was zowel een gegeven als een opdracht’

Moeder Ader overleed in 1994 in Nieuw-Beerta, de plaats waar haar man tot zijn dood predikant was. ,,Het waren zijn wens en die van haar Heer die haar hier hielden, haar voortdreven, haar bestaan vulden”, schrijft zoon Erik in Oorlogen & oceanen .

Hij vervolgt: ,,In de kerk van Nieuw-Beerta zaten wij onder een plaquette met zijn naam. Altijd en overal dook zijn naam op, werd met ontzag over hem gesproken. Of we dat nou wilden of niet: bijzonder zijn was voor ons zowel een gegeven als een opdracht.”

Volgende week vrijdag 13 november wordt vanuit De Literaire Hemel in Amen een interview gestreamd met Erik Ader.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu