Op de fiets langs treurmuziek voor het EK tijdens de Tour de Pynarelli: 'Ik noemde ons al gekscherend het kneuzenkwartet'

Het klassieke rebellencollectief Pynarello strijkt dit weekend neer in Groningen. Op de fiets kun je langs drie concerten met een bijzondere bezetting. Altviolist Sofie van der Schalie (32) uit Groningen treedt op in een kwartet met altviool, cello, tuba en slagwerk.

De tour de Pyranelli leidt publiek op de fiets langs drie concerten in Groningen.

De tour de Pyranelli leidt publiek op de fiets langs drie concerten in Groningen. Foto: Nichon Glerum

In welke zin is Pynarello rebels?

,,We zoeken de grenzen op van de klassieke muziek. We spelen vaak in grote orkestbezetting - de negende symfonie van Dvorák, de vijfde van Beethoven, maar dan zonder dirigent of bladmuziek. Hoe we een stuk spelen, is een heel democratisch proces. We wisselen ook elke uitvoering van plek, elke avond sta je naast een ander. Het rebelse zit ook in de stukkenkeuze. We maken onze eigen bewerkingen of we zetten gewaagde combinaties op het programma. En we zien er ook wat anders uit dan de meeste orkesten, wij spelen gewoon op gympen.”

Hoe rebels is de fietstour?

,,Deze zomer spelen we op verschillende plekken in het land in kleinere bezetting, in verrassende combinaties die je niet zo snel in de concertzaal hoort. Ik speel zelf in een kwartet met altviool, cello, tuba en slagwerk. Daar is werkelijk helemaal niets voor geschreven, dus we hebben onze eigen bewerkingen gemaakt. We spelen bijvoorbeeld een zelfontworpen suite van Purcell om de tragiek van het EK te herdenken en een divertimento van Michael Haydn (de broer van), dat eigenlijk voor cello, altviool en contrabas geschreven is.”

Een kwartet waar niets voor geschreven is: hoe komen jullie tot deze bijzondere combi?

,,Ik heb ons al gekscherend het kneuzenkwartet genoemd. Wij bleven over toen de ensembles gevormd waren, een beetje als niet gekozen worden met gym, haha. Maar dat is ook typisch Pynarello: we wilden graag spelen, dus toen zijn we gaan bedenken wat er wél kon. We besluiten zaterdag de fietstocht. Verder treedt ook nog een viool- en celloduo op en een koperblaastrio.”

Hebben jullie met je unieke aanpak ook de sleutel tot een jonger publiek gevonden?

,,Het is niet zo gek dat je liever op een festival uit je dak gaat als je jong bent en dat je wat later tot de klassieke muziek komt. Maar je ziet in een Pynarello-zaal zeker een wat jonger publiek dan je bij een traditioneel orkest tegenkomt, dat komt denk ik ook omdat we de barrière tussen zaal en podium wegnemen en vaak tussen het publiek gaan staan. Tijdens de optredens bij de fietstour spelen we in een cirkel waar het publiek in een kring omheen zit. Zo ervaar je de muziek toch anders.”

Hoe zit het verder met jullie zomer? Jullie speelden al eens op Down The Rabbit Hole: is er veel in het water gevallen?

,,De fietstour is voor ons echt een uitkomst. Voor Groningen hebben we binnenlocaties geregeld, zodat de tour ook bij wat minder weer door kan gaan, maar vorige week speelden we alles buiten. In september hopen we onze orkesttournee die vorig jaar de mist in ging in te halen. Het is zo fijn om weer te spelen. En ook om te zien dat het publiek ons weer weet te vinden. Dat is troostend. We hebben elkaar gemist.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu