Ooit zwommen nijlpaarden in de Drentsche Aa. Nieuwe reeks boeken over geschiedenis van Drenthe | recensie ★★★★☆

Van neanderthaler tot rendierjager heet het eerste deel van een nieuwe, achtdelige reeks over de geschiedenis van Drenthe. Het is een heldere, toegankelijk geschreven en fraai geïllustreerde introductie in de oude steentijd.

Een groep neanderthalers op zoek naar jachtwild in een dal in Drenthe. De Drentse kunstenaar Ulco Glimmerveen maakte voor het boek 'Van neanderthaler tot rendierjager' verschillende reconstructie-tekeningen.

Een groep neanderthalers op zoek naar jachtwild in een dal in Drenthe. De Drentse kunstenaar Ulco Glimmerveen maakte voor het boek 'Van neanderthaler tot rendierjager' verschillende reconstructie-tekeningen. Illustratie: Ulco Glimmerveen

Zo’n 120.000 jaar geleden zwommen er nijlpaarden in de Drentsche Aa. Ook liepen er bosolifanten en neushoorns rond in Noord-Nederland, terwijl de gemiddelde temperatuur iets hoger lag dan nu. In diezelfde tijd verschenen ook de eerste mensen op Drentse bodem: neanderthalers, de mensensoort die tot 40.000 jaar geleden Europa bevolkte (nou ja, ‘dunbevolkte’: meer dan 10.000 tegelijk hebben er niet rondgelopen).

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's