Goed nieuws in uitgelekte Miljoenennota: noordelijk theatergezelschap PeerGrouP uit Drentse Donderen lijkt gered door extra geld

De PeerGrouP, hier met de voorstelling 'Rise of the Blue City', kreeg geen geld van het Fonds Podiumkunsten. Foto: Archief/Duncan Wijting

PeerGrouP lijkt gered nu het Fonds Podiumkunsten 15 miljoen euro extra krijgt van het kabinet. Dat blijkt uit de uitgelekte Miljoenennota, meldde NRC Handelsblad zondagavond.

Het geld is bedoeld voor theatergezelschappen en muziekensembles die door het Fonds positief waren beoordeeld, maar waarvoor in eerste instantie geen geld was. Het in Donderen gevestigde PeerGrouP, dat vier ton per jaar had aangevraagd, was een van die gezelschappen.

Onofficieel feestje

Ook bij de Amsterdam Klezmer Band (met stevige noordelijke inbreng, twee ton) en Bird Productions van oud-Club Guy & Roni-danseres Dunja Jocic (125.000 euro) lijkt de vlag uit te kunnen. Festival Soundsofmusic, dat ook een positief advies kreeg, moet nog even afwachten, want de 15 miljoen extra staat los van de festivalregeling.

,,We moeten de exacte uitwerking nog even afwachten”, zegt zakelijk leider Nynke Oele van PeerGrouP. ,,Maar het heeft er alle schijn van dat het goed komt. Onofficieel vieren we een feestje. We hoorden de laatste tijd heel vaak: Het komt wel goed. Maar het is een gekke coronatijd; niks is meer vanzelfsprekend. Hartstikke fijn dat we doorkunnen.”

Acht ton tekort

Naast de 15 miljoen extra voor het Fonds Podiumkunsten trekt het kabinet ook twee miljoen euro extra om te investeren in cultuur in de regio. Dat geld is bedoeld voor cultuurarme regio’s in Friesland, Drenthe, Flevoland, Zeeland en Limburg.

Overigens kwam het Fonds 15,8 miljoen euro tekort om alle positieve adviezen daadwerkelijke te ondersteunen. Er is dus nog steeds een tekort van acht ton, waardoor enkele gezelschappen alsnog buiten de boot kunnen vallen. Het Fonds hanteert daarvoor een rangschikking. Het Fonds zou ook kunnen besluiten alle aanvragers iets minder te geven.

Nieuws

Meest gelezen

menu