Ook het Peter de Grote Festival is afgelast door de coronacrisis

Logo Peter de Grote Festival 2019.

Het Peter de Grote Festival gaat dit jaar niet door. Het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland had plaats zullen vinden van 15 tot en met 25 juli.

Het is door de coronacrisis onmogelijk om de Summer Academy, het hart van het festival, te organiseren. Daarvoor komen elk jaar zo’n 50 jonge musici uit de hele wereld naar het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zij geven tijdens het festival veel concerten, terwijl hun docenten doorgaans het hoofdprogramma verzorgen met concerten op bijzondere locaties in Groningen, Drenthe en Friesland.

Misschien paar kleine concerten

,,Eigenlijk was een paar weken geleden al duidelijk dat de Summer Academy niet door kon gaan”, zegt festivalcoördinator Harrie de Vries. ,,Het kan best zijn dat er in juli weer meer mag, maar dat had ik dan een maand geleden al moeten weten. En dan nog: wie stuurt zijn 13-jarige dochter in deze tijden vanuit Spanje naar Groningen voor een muziekfestival? En welke 70-plusser gaat er deze zomer nog concerten bijwonen waar 200 man op afkomen?”

De Vries en zijn collegae onderzoeken momenteel de mogelijkheden om in de festivalperiode toch nog iets van zich te laten horen. ,,Misschien kunnen we nog een paar concerten geven, met of zonder publiek. Dat hangt natuurlijk ook af van het RIVM”, zegt De Vries. ,,Voorlopig zijn de deuren van het Prins Claus Conservatorium tot 1 juni gesloten en kan er dus ook niet gerepeteerd worden. Musici uit het buitenland hierheen halen is sowieso geen optie.”

Eerder werd al bekend dat ook een ander klassiek zomerfestival in het Noorden, het Oranjewoud Festival, is afgelast. Dat zou begin juni plaatsvinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu