Plaggenhut vervangt Van Goghs Onkruidverbrandertje in Drents Museum

Plaggenhut in Drenthe (1948), Willy van Schoonhoven van Beurden. Foto Drents Museum

In afwachting van de terugkeer van het publiek heeft het Drents Museum de twee Van Gogh-schilderijen uit de tentoonstelling Barbizon van het Noorden gehaald.

Dat is om verschillende reden, vertelt conservator Annemiek Rens. ,, De Turfboot hebben na de sluiting naar ons depot overgebracht omdat de bewaarcondities daar beter zijn. Het Onkruidverbrandertje is volgens afspraak naar het Van Gogh Museum in Amsterdam gebracht.”

Het Van Gogh Museum is mede-eigenaar van het Onkruidverbrandertje . Bedoeling is dat het schilderij in de hoofdstad na 1 juni een plek krijgt op een tentoonstelling waarbij ook de brief over het schilderijtje is te zien die Van Gogh in 1883 vanuit Nieuw-Amsterdam naar zijn broer Theo stuurde.

Verlenging in afwachting van de Helmantel-tentoonstelling

Aanvankelijk zou Barbizon van het Noorden tot 22 maart in Assen te zien zijn. Na het uitvallen van de tentoonstelling In de ban van de Ararat. Schatten van het oude Armenië werd evenwel besloten tot een verlenging. Die eindigt als dit najaar een grote tentoonstelling met kunst van Henk Helmantel begint.

Als het Drents Museum per 1 juni voor een kleiner publiek heropent, zien Barbizon-bezoekers straks het schilderij Plaggenhut in Drenthe van Willy van Schoonhoven van Beurden uit 1948 naast De Turfboot uit 1883 hangen. ,,We kijken er naar uit om weer open te gaan”, zegt Rens. ,,Het tonen van onze collectie is tenslotte onze kerntaak.”

De roof van het Van Gogh-schilderij uit het Singer Museum in Laren heeft geen rol gespeeld bij de tijdelijke verwijdering, aldus Rens. ,,Die gebeurtenis heeft ook ons aan het denken gezet, maar de veiligheid van ons museum was en is op orde.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu