Podcastserie over zelfdoding wint bij NL Awards

Verstrikt, een podcastserie over zelfdoding van Omroep Gelderland, heeft dit jaar de Gouden NL Award in de wacht gesleept. Die prijs gaat elk jaar naar de beste categorie-overstijgende productie van een regionale publieke omroep.

In Verstrikt staan suïcidale gedachten en het taboe eromheen centraal. De vijfdelige podcastserie is gemaakt door Maarten Dallinga, die eerder de journalistieke prijs De Tegel won in de categorie regio. ,,Een precair onderwerp uitmuntend behandeld”, aldus juryvoorzitter Rein Tolsma. ,,De maker toont kennis en zelfinzicht, betrokkenheid en voorzichtigheid. Deze serie is technisch vlekkeloos, integer, meeslepend, deskundig en persoonlijk.” Verstrikt won ook de prijs voor beste radioprogramma.

Omrop Fryslân won in de categorie beste online project met Jennifer to the Max. Deze Youtubeserie gaat over Jennifer de Vries die op zoek gaat naar het echte verhaal achter de dood van haar buurjongetje Max. Hij overleed op zijn schoolreisje in Berlijn aan een alcoholvergiftiging. De serie van programmamaker Halbe Piter Claus is gemaakt om het Fries te stimuleren onder de jongeren.

Ook in de prijzen vielen de Groningse zender RTV Noord (beste eigen nieuwsitem), het Limburgse L1 (beste jong talent), Omroep Brabant (beste documentaire en beste crossmediaal project), en Rijnmond (beste tv-programma).

De uitreiking verliep in verband met de coronamaatregelen anders dan normaal. Minister Arie Slob, die media in zijn portefeuille heeft, zou de prijs normaal gesproken hebben uitgereikt op een jaarlijks congres voor programmamakers van regionale omroepen. Dat congres is afgelast. Slob liet vanuit Den Haag weten dat hij onder de indruk is van de manier waarop regionale omroepen in deze tijd ,,hun belangrijke en drukke taak vervullen om mensen in hun regio te informeren en te verbinden”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu