Pop-up museum Collectie Brands in Emmen opent alsnog: 'Expositie 75 jaar vrijheid schuiven we bewust niet door naar 2021'

De locatie van het pop-up museum van Collectie Brands. Foto: DvhN

Het pop-up museum van Museum Collectie Brands aan het Kerkpad in Emmen zou 8 april de deuren openen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Die opening gebeurt op vrijdag 5 juni alsnog.

Voor de tentoonstelling Wat zou JIJ doen? werkt Collectie Brands samen met het Emslandmuseum uit Lingen. Daarbij is niet alleen het museum in Nieuw-Dordrecht, maar als ‘lokkertje’ ook een tijdelijk museum in het centrum van Emmen ingericht.

Het verhaal van hotel Postma

Bezoekers vinden in het hoekpand aan het Kerkpad en het Raadhuisplein foto’s, verhalen en kostuums laten zien die verband houden met de expositie gericht op 75 jaar vrijheid. Zoals het verhaal van het hotel van Sjouke en Janna Postma aan de Stationsstraat in Emmen, dat tijdens de oorlog uitgroeide tot een bolwerk van Duitsers en NSB’ers.

Pop-up museum langer geopend

Aanvankelijk zou het tijdelijke museum tot en met 16 augustus geopend, maar die periode is verlengd. Woordvoerder Marianne Bakker. ,,We hebben tot en met december beschikking over het pand, dus we willen het pop-up museum zo lang openhouden. Daarna verhuist de expositie in z’n geheel naar het museum in Lingen.”

Geen groot onderduikershol

Een expositie in coronatijd. Die vergt natuurlijk aanpassingen en levert ook beperkingen op. Bakker: ,,Afgezien van een vaste looproute en het houden aan het museumprotocol, zoals het vooraf reserveren van een bezoek, is het bij de expositie vooral schuiven met de indeling geweest. Dat is in het tijdelijke museum in Emmen gelukt, maar in Nieuw-Dordrecht was het lastiger. Daar kunnen we nu niet een onderduikershol gaan nabouwen, omdat de beschikbare ruimte te krap is en er dan geen anderhalve meter afstand tot elkaar gehouden kan worden. In plaats van een replica staat er een kleinere hut, waar bezoekers niet doorheen kunnen lopen.”

In het pop-up museum in Emmen is een replica van de Waalsdorpervlakte te zien.

Bakker betreurt het dat het pop-up museum niet open kon rondom de viering van de bevrijding van Emmen op 10 april. ,,Dat is jammer, want die beleving is daardoor wel naar de achtergrond verdwenen. Maar de aandacht blijft er gelukkig wel. Vandaar ook onze keuze om deze expositie alsnog te openen en niet een jaar uit te stellen.”

Tienjarig bestaan in 2021

Gevolg is wel dat een andere geplande tentoonstelling bij Collectie Brands is opgeschort. Die zou gaan over de geschiedenis van film en fotografie. ,,En volgend jaar bestaat het museum tien jaar. Dat is na de expositie over 75 jaar vrijheid ons eerstvolgende aandachtspunt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu