Popfestival Eurosonic Noorderslag gaat door (met alleen maar zitplaatsen)

Publiek bij Eurosonic Noorderslag: zó zal het niet worden. Foto: Brian Griffin

Popfestival Eurosonic Noorderslag gaat door in januari, maar door corona vanzelfsprekend in een andere, kleinere vorm.

Niet alleen komen er van 13 tot en met 16 januari weer Europese popacts naar Groningen, ook de gebruikelijke conferentie over ontwikkelingen in de popmuziek wordt er gehouden. ,,In De Oosterpoort”, zegt programmeur Peter Sikkema. ,,Misschien zetten we ook nog andere locaties in de stad in. Hoe we alles gaan huisvesten onderzoeken we nog.”

Uitgaande van de situatie zoals die nu is, kennen de optredens straks alleen zitplaatsen, op telkens anderhalve meter. Sikkema: ,,Het is niet anders. Alles is sowieso onder voorbehoud, maar veel slechter dan het tot nu toe is geweest kan haast niet. We hunkeren naar optredens. En iedereen werkzaam in de muziekindustrie heeft het laatste half jaar alleen digitaal met elkaar gesproken en is hard toe aan ‘live’-ontmoetingen. Dat gaan we netjes regelen.”

Er moet ook plek voor ‘gewoon’ publiek zijn

Waar de Eurosonic-optredens straks zullen opduiken is nog onduidelijk. ,,Dat moeten we allemaal nog bekijken. Het is wel duidelijk dat dit een compleet ander festival wordt.” Als er veel professionals uit de muziekindustrie naar Groningen komen, blijft er maar weinig plek over voor het publiek, zou je denken. Sikkema: ,,Er móet gewoon publiek bij kunnen. Ook daar kijken we naar.”

Veiligheid staat bovenaan het verlanglijstje van de organisatie, in deze 35ste editie. Het lustrumjaar zette de organisatie al eerder aan tot kiezen van Europa als geheel als focus, in plaats van één land, zoals anders. Sikkema: ,,We zijn bezig met het benaderen van Europese omroeporganisaties, om rond onze festivalperiode een week lang alleen maar Europese muziek te draaien.”

Week van de Europese muziek

Een hele klus om zoiets voor elkaar te boksen. ,,Zeker, maar we hebben al heel enthousiaste reacties ontvangen.” Die week is dan ook omgedoopt tot de ‘European Music Week’, bedoeld om de muziek van Europese (en dus ook Nederlandse) artiesten te promoten.

Op dit moment vindt in Hamburg het Reeperbahn Festival plaats. Daar zónder conferentie, door corona. ,,Wel worden in Hamburg vrijdag de nominaties voor de Music Moves Europe Talent Awards bekendgemaakt.” De awards vinden op vrijdag 15 januari in Groningen hun weg naar de definitieve winnaars.

Een stevige digitale editie

Directeur Dago Houben van ESNS voelt zich met zijn team gesterkt door de honderden muziekprofessionals uit binnen- en buitenland die in de afgelopen maanden naar zijn zeggen - de pandemie-beperkingen voor lief nemend - een registratie voor ESNS 2021 hebben gekocht. Wij voelen dat als een oproep vanuit de sector.” Ook voelt het festival zich gesteund door zijn vaste partners en de overheden.

Ook al wordt het festival op zich noodgedwongen kleiner, het zal op een andere manier breed te beleven zijn. ,,Voor de mensen die nog niet mogen, kunnen of durven reizen, ontwikkelen we een een laagdrempelige digitale editie”, laat Houben weten.

Meer informatie voor (young) professionals die de conferentie willen meemaken, voor een lagere prijs dan anders, is te vinden op https://esns.nl/. Wie eerder al de normale prijs betaalde, wordt benaderd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu