Popjournalist Timo Pisart wint Pop Media Prijs 2021. Speciale vermelding voor in 2021 overleden Jan Kooi uit Groningen

Timo Pisart. Foto: ESNS

Timo Pisart, popjournalist voor VPRO’s 3voor12, is de winnaar van de Pop Media Prijs 2021. Dat is vrijdag bekendgemaakt tijdens de online editie van Eurosonic Noorderslag (ESNS).

Timo Pisart, chef redactie bij VPRO’s 3voor12, krijgt de prijs omdat hij volgens de jury, ondanks de invloed van corona op de muziekindustrie, met een ‘ontzagwekkende productie’ kwam. ‘Hij maakte mooie portretten van mensen in de muziekindustrie hun baan kwijt waren, en spraakmakende interviews met internationaal grote artiesten als National-gitarist Aaron Dessner.’

Daarnaast vielen zijn enorme, brede kennis van de actuele stand van zaken in de popmuziek en zijn redactiewerk voor het ad hoc tv-programma Muziekstad op.

Speciale vermelding voor Jan Kooi

Een speciale vermelding kreeg de in augustus overleden Jan Kooi, mede-eigenaar van platenzaak Jan Kooi. Volgens de jury werd hij in de online raadpleging vaak genoemd, ‘niet omdat hij een van de beste platenverkopers van Nederland was, want daar is deze prijs niet voor. Maar wel omdat hij met zijn enthousiasmerende tweets fans van elementaire pop, beat, country, rock ’n roll en soul in heel Nederland tips en nieuwe inzichten gaf.’

‘De Pop Media Prijs is per definitie geen postume prijs, maar aangrijpend vonden we al die bijval voor de ernstig gemiste Jan Kooi wel’, liet de jury optekenen.

Bijdrage aan de popjournalistiek

De Pop Media Prijs is een vakprijs die jaarlijks – dit jaar voor de 28ste keer – wordt uitgereikt aan een persoon of voor een boek, documentaire, programma die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de popjournalistiek. Aan de Pop Media Prijs is een geldbedrag verbonden van 3000.

De jury bestond dit jaar uit Gijsbert Kamer (popjournalist de Volkskrant – juryvoorzitter), Matthijs van Duijvenbode (muzikant en artiest-manager), Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux), Yolanda Ulger (Wildling Marketing & PR) en Atze de Vrieze (3voor12).

De overige genomineerden waren het boek 50 jaar OOR en Michiel Veenstra (KINK).

Nieuws

menu