Di-rect wint Popprijs 2021

Popprijs voor Di-rect. Foto: Ben Houdijk

Di-rect heeft op Noorderslag de Popprijs 2021 gekregen.

De winnaar is bekendgemaakt tijdens de digitale editie van Noorderslag, die zaterdagavond via esns.nl werd uitgezonden vanuit De Oosterpoort in Groningen en deels ook op NPO3 te zien was. Na de bekendmaking was er een optreden te zien van de winnaar.

‘Di-rect vierde het afgelopen jaar hun twintigjarig bestaan met twee uitverkochte shows in de Rotterdamse Ahoy, ze zagen hun single Soldier On uit 2020 in 2021 nog verder uitgroeien tot hét anthem van de coronapandemie en ze waren een van de eersten die op een creatieve manier hun eigen liveshows gingen streamen, waarbij ze bouwden aan een unieke (fan-)community’, aldus de jury van de Popprijs. ‘Met het toekennen van de Popprijs 2021 bekroont de jury een band die zichzelf al meermaals opnieuw heeft uitgevonden en die ook in 2021 een enorm doorzettingsvermogen heeft geëtaleerd.’

Di-rect is de opvolger van Floor Jansen, de frontvrouw van metalband Nightwish, die op de laatste fysieke editie van Noorderslag in 2020 werd onderscheiden met de Popprijs 2019. Vorig jaar vond Buma Cultuur het ongepast om de meest prestigieuze prijs voor popmuziek in Nederland uit te reiken omdat de muzieksector zo hard was geraakt door de coronacrisis.

Voor de Popprijs werd uitgereikt, kreeg Meau de Kickstart Award, de stimuleringsprijs voor nieuw Nederlands talent (goed voor 2500 euro).

Belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek

De Popprijs, goed voor 10.000 euro, wordt uitgereikt aan de artiest of act die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Dat kan gaan om bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière. Het uiteindelijke oordeel is aan de jury.

De jury bestond uit Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Will Maas (Ntb/Kunstenbond), Lisa de Jongh (Patronaat), Lois de Jong (NTR), Maartje Glas (Buma Cultuur), Wilbert Mutsaers (Spotify), Joey Ruchtie (De Oosterpoort/Eurosonic Noorderslag), Fernando Halman (FunX) en Rob Ester (Q-Music).

Nieuws

menu