Poptalent Blanks (Simon de Wit uit Harkstede) wint een Music Moves Europe Award, goed voor 10.000 euro

Blanks treedt op tijdens de Music Moves Europa Awards-ceremonie in De Oosterpoort in Groningen. Foto: Niels Knelis

Blanks heeft op ESNS een Music Moves Europe Award voor Europees poptalent ontvangen. De Groninger is een van de zeven artiesten die donderdag in de prijzen vielen.

Naast Blanks (de artiestennaam van Simon de Wit) werden ook Denise Chaila (Ierland), ДEVA (Hongarije), Mezerg (Frankrijk) en Alina Pash (Oekraïne) onderscheiden met een Music Moves Europe Award. Deze prijs van de Europese Unie voor nieuwe en opkomende Europese artiesten bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro.

De Grand Jury Prize (10.000 euro plus een green touring voucher ter waarde van 5.000) ging naar Meskerem Mees uit België. Ladaniva uit Armenië wist de meeste publieksstemmen te werven en kreeg de Public Choice Award (5.000 euro).

‘Super catchy en erg knap gedaan’

Over Blanks schreef de jury: ‘Super catchy en erg knap gedaan, met een echo van de synthpop uit de jaren tachtig. Niet alleen bijzonder getalenteerd in het opnemen, maar ook als songwriter’. De keuze voor Meskerem Mees als de grote winnaar was unaniem: ‘Authentiek, geheimzinnig en tijdloos met een prachtige stem.’

Simon de Wit had zelf nergens op gerekend. ,,Vanaf het moment dat ik genomineerd werd, heb ik mezelf voorgehouden: Ik win niks. Anders kan het alleen maar tegenvallen.” Tijd om lang na te genieten heeft hij niet. Volgende week vertrekt De Wit naar Los Angeles. ,,Tien dagen liedjes schrijven voor mezelf. En samenwerken met andere artiesten. Ik heb al acht afspraken staan. Echt een droom die uitkomt.”

In totaal waren vijftien Europese artiesten genomineerd voor de Music Moves Europe Awards. In het verleden, toen deze prijzen de EBBA Awards heetten, behoorden onder anderen Dua Lipa en Adele tot de winnaars.

Nieuws

Meest gelezen

menu