Wat hebben Freek de Jonge, Arnon Grunberg en Dieuwertje Blok gemeen? Ze willen allemaal met de hand 'Max Havelaar' overschrijven (en jij kunt ook meedoen)

Freek de Jonge is een van de prominenten die 'Max Havelaar' met de hand gaan overschrijven. Foto: ANP KIPPA/Sander Koning

Een aantal prominenten gaat met de hand de roman Max Havelaar van Multatuli overschrijven. Dat meldt de Vrije Universiteit (VU), die initiatiefnemer is en nog meer medewerkenden zoekt, bekend of niet.

Er zitten meerdere gedachten achter het plan: mensen zitten toch nog steeds veel thuis als gevolg van het coronavirus, door over te schrijven neem je de inhoud van een tekst anders in je op en met de hand schrijven gebeurt niet zoveel meer.

Al diverse mensen hebben zich bereid verklaard mee te doen aan de overschrijfactie. Het gaat onder meer om schrijver Alfred Birney, cabaretier Freek de Jonge, presentatrice Dieuwertje Blok, oud-politicus en voormalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen, auteur Adriaan van Dis, diens collega’s Arnon Grunberg en Kees ’t Hart, muzikant en schrijver Ernst Jansz, striptekenaar Dick Matena en hoogleraar in de Nederlandse middeleeuwse letterkunde Frits van Oostrom.

Multatuli-jaar

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Multatuli, die in werkelijkheid Eduard Douwes Dekker heette, werd geboren. Het jaar 2020 is dan ook uitgeroepen tot Multatuli-jaar, waarvoor de koning de aftrap gaf.

Multatuli verwierf blijvende faam met Max Havelaar , dat zich afspeelt in het toenmalige Nederlands-Indië en dat hij schreef op basis van zijn eigen ervaringen als ambtenaar in de vroegere kolonie van ons land.

Het gezamenlijke overschrijven is ook een ”uitdrukking dat de ideeën van Multatuli over humaniteit, gelijkwaardigheid en eigenzinnigheid breed gedragen worden in een tijd waarin dit nog altijd hard nodig is”, aldus de VU.

Lockdown-editie

De zogenoemde lockdown-editie met al die handschriften komt online, maar alle bijdragen worden ook gebundeld tot één papieren exemplaar, dat wordt opgenomen in de collectie van de Universiteitsbibliotheek van de VU in Amsterdam. Wie meedoet, kan ook nog laten weten wat indruk op hem of haar maakt in het boek. Een selectie van die commentaren wordt toegevoegd. Ook zullen filmpjes van de overschrijvers zelf worden getoond.

Wie wil meehelpen kan zich melden ( erfgoed.ub@vu.nl ). Er zijn minstens 200 deelnemers nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu