Recensie 'Anywhere but here': een mentale emigratie (★★★☆☆)

Het emigratie-reisbureau ‘Anywhere but here’. Foto: Joran de Boer

Er zat een uitzendbureau voor studenten die in de horeca willen bijklussen, daar in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Nu is het een reisbureau voor mensen die hier juist uitgeklust zijn, een reisbureau dat alleen enkeltjes verkoopt. Een theatraal emigratieloket.

Aan Anywhere but here van Karel Hermans mogen we hier niet te veel woorden wijden. Dat zou de magie te niet doen. Wie als bezoeker deze voorstelling binnenstapt, emigreert als het ware van een extraverte Groningse centrumstraat naar een absurdistische binnenwereld.

Je gaat toch na zitten denken

Het science fiction-achtige, haast robotachtige personeel in mintkostumering en met doorzichtige gezichtsmaskers - de formaliteiten verlopen coronaproof - kijkt de klant indringend aan, stelt vragen die zowel maf zijn en maf gesteld worden als tot nadenken stemmen. Over weg van hier en waarheen dan wel.

Na dat half uurtje loop je, geremigreerd en uit de knappe vormgeving gestapt, geheid wat verdwaasd over straat. Terug op aarde maar nog niet helemaal. Een bijzondere ervaring rijker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu