Recensie: Forum Groningen opent vrijdag; het gebouw is een spektakelstuk ★★★★★

Forum Groningen gaat vrijdagmiddag open. Foto: Deon Prins

Jaren later dan bedoeld opent het Forum Groningen vrijdagmiddag zijn deuren.

Jarenlang ook woekerde de discussie voort over nut en noodzaak van de blikvangende nieuwkomer, verrezen aan de al even nieuwe Nieuwe Markt, achter de Grote. Elitair! Plomp! Geldverkwisting! Zo gaat dat.

 

Lanceer een bouwplan bedrukt met een cultuurstempel en de weerstand volgt vanzelf. Daarom hier een voorstel. Tegenstanders, zet je heen over je afkeer, wees kritisch op de vertrouwde manier en loop naar binnen, kost niks. Dat helpt echt.

Na elke roltrap of liftgang volgt een nieuw oh-en-ah-moment

Neem de roltrappen die telkens hoger de indrukwekkende vide doorkruisen, en zie al die ‘pleinen’ met hun uitgekiende en treffende vormgeving, telkens passend bij de functie van zo’n plein. De thriller-afdeling? Een Cluedo-achtige ruimte, inclusief klassieke stoelen en poolbiljart. De bioscoopzalen en hun café? Precies de juiste filmhuissfeer.

Tegenstanders, zet je heen over je afkeer

 

Het Medialab met zijn onderdompeling in animatie en beeldcultuur, de 3D-wereld van het Smartlab? De expositieruimte? Helemaal van nu.

Hoe ze het voor elkaar hebben kregen is een wondertje, maar elke vierkante meter van al die 17.000 voelt direct vertrouwd aan. Het stikt van de werkplekken, van de gevarieerde ‘zitjes’, met hier schermen waarop van alles te beleven is, en daar VR-brillen. Werkelijk na elke roltrap – of elke liftgang – volgt een nieuw oh-en-ah-moment. Kijken, luisteren, doen.

 

Dit Forum is geen simpele optelsom van een ultramoderne bibliotheek voor jong en oud, een bioscoop, nieuwe technologieën, beeldcultuur en horeca.

Een ontmoetingsplek voor iedereen

Het is een slim en schitterend ontworpen geheel, dat door zijn variatie geheid zal uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor iedereen – niks elite! – voor Groningers, voor niet-Groningers. Je kunt hier met gemak een dag doorbrengen. Dat uitzicht overal!

 

Na alle gezaaide kritiek zal het Forum straks trots oogsten, Groningse trots in de wetenschap dat dit project nergens in de wereld zijn gelijke kent, in vorm en functie. Dit gaat internationale aandacht krijgen. Op kleinere schaal, voor Groningen zelf, reanimeert het Forum een stuk binnenstad dat lange tijd morsdood is geweest.

 

Eigenlijk had dit Forum een vrolijke voorjaarsopening verdiend, met een dan voltooide Nieuwe Markt, met zon, een uitgezet terras en afgemaakte nieuwbouw eromheen. Maar ja, wachten, dat hadden we al lang genoeg gedaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu