Recensie: Theatervoorstelling Nabil Aoulad Ayad (★★★)

Nabil A.A. in zijn programma ‘Tijdmachine.’ Foto: Jasper Suyk

Ooit is Nabil misschien een begrip. Net zoiets als Nagib, of Ali B.

Daar speculeert hij gretig op in zijn slotwoord en het is hem gegund. Dan zullen we niet meer struikelen over de naam Nabil Aoulad Ayad. Geboren in Waalwijk, een jongen uit de jaren tachtig, van Marokkaanse afkomst. Niet dat het er toe doet, maar je wilt even weten waar hij vandaan komt. Zijn debuut voltrok zich op het Leids Cabaret Festival waar hij twee jaar geleden de finale haalde. Tijdmachine is zijn eerste theatervoorstelling.

Met zo’n weerzinwekkende titel ben je niet direct innemend bezig. Dit roept de sfeer op van jongensboekenromantiek en een ingekaderde leeftijdsgroep van 6+. Het valt erg mee. Anders gezegd: Nabil A. A. bevrijdt zich toch uit de privébubbel van jeugdherinneringen die hij ontleent aan een zoektocht op de zolder in het huis van zijn moeder. Daar trof hij de kist met spullen aan die hem het motto opleverden. Het parcours dat hij aflegt ligt tussen de piketpaaltjes van cabaret en entertainment. Waarmee gezegd is dat hij een sprokkelaar is van invallen en onderwerpen. Tegen een belegen standpunt (‘Vroeger was alles beter...’) zet hij een sympathieke filosofie af over het jaar 2014, toen er veel gebeurde dat zijn wereldbeeld veranderde. Bovendien hangt hij er een paar fikse grappen aan die hem karakteriseren als een slimme observator.

Aan de andere kant houdt hij de geblokte, ruige Brabo in stand. Voor het effect zingt hij aan de vleugel een foute carnavalsschlager en een paar andere liedjes. Het is helder. Hij heeft onmiskenbaar de behoefte zich driftig scorend ook te manifesteren als een gulzige showman, die een arsenaal aan stemmen, hapklare imitaties en typeringen in voorraad heeft. Daar zitten een paar mooie bij, ontegenzeggelijk. Al met al weet Nabil Alouad Ayad interesse op te roepen voor wat hij hierna gaat doen.

--

Gebeurtenis: Nabil Aoulad Ayad (tekst en spel)

Programma: Tijdmachine Regie: Titus Tiel Groenestege

Gezien: 7/4 Assen, De Nieuwe Kolk

Publiek: 1470

Bijzonderheid: volgend seizoen reprises

Nieuws

Meest gelezen

menu