Recirquel is allesbehalve een klassiek circus. Acrobatiek en dans smelten samen op beukende ritmes van aanzwellende muziek ★★★☆☆ | recensie Noorderzon

Onbedaarlijk blij dat Noorderzon er weer is. Jawel. Dus is het te pijnlijk een schrijnende wond open te krabben met de mededeling dat het jammer is dat het monumentaal geachte Circa Bounce in een tent op ‘een adembenemende locatie’ (quote festivalkrant) is geschrapt.

Foto: Recirquel

Foto: Recirquel

Sneu ook voor deze Australische circusproductie die het land niet uit mag. Vakgenoten uit de Oekraïne en Hongarije zijn plaatsvervangend aanwezig in de openlucht.

Ze hebben geluk. Op het podium hoeven zij niet (zoals wij op de tribune) de virale anderhalve meter in acht te nemen. Overigens, Recirquel staat niet voor klassiek circus, althans niet zoals we het kennen. Artistiek en productioneel is het van Hongaarse fabricage, uitgevoerd door een vrouw en zes mannen uit Oekraïne. Ze willen dat je er naar kijkt als een boodschap aan de mensheid over het land dat hun dierbaar is.

Onvoorstelbare precisie

Die connectie is gevat in beelden van choreografie en acrobatiek. De Hongaarse regisseur/choreograaf Vági: „Mijn landgenote, de componist Mókus is een grootheid. Zij maakte de muziek die acrobaten de kans biedt danser te zijn, en omgekeerd, om van dansers acrobaten te maken.”

Die opgave gaan ze aan met onvoorstelbare precisie. Het gehalte van bont entertainment en kunstjes ben je gepasseerd met vormen van ballet als basis. Het is meer. Geen showtje dat lekker makkelijk weg hapt op een avondje festival. De voorstelling is zwaar van kaliber, een lach kan er niet niet af. In hun mimiek ligt diepe ernst. Op blote voeten leveren ze in volle concentratie een uiterst intensief karwei af.

Het enige dat aan circus doet denken, is een bak met rul zand. Dat is het podium waarop zeven buigzame lijven in solo of in combinaties met griezelige perfectie optimaal beheerste spierkracht tonen. Met ijzingwekkend lastige figuren heeft de choreograaf hen niet gespaard...

Plechtige ceremonie

Vaak gestileerd, in de synchronisatie van dansers/acrobaten, die in gestolde dynamiek balans zoeken op beukende ritmes van aanzwellende muziek. Een hoofd op een hoofd, een act met een ladder, nummers met vallen, tillen, sleuren, vastpakken, zweven en wegduiken. Alles geënt op onwrikbaar vertrouwen in elkaar. Je moet er niet aan denken hoeveel uren aan het proces van repetities zijn besteed.

Maar ze vallen ook in herhalingen. Dan ontstaat de sfeer van een plechtige ceremonie die smeekt om variatie. En één act - centraal in het programma - is van opzienbarende klasse. Als twee mannen jonglerend in de weer zijn met (uiteindelijk) 24 ballen, zit je in de sfeer van adembenemende sensatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu