Wie is er verantwoordelijk voor de regen? De zee? De aarde? De zwaartekracht? | column Joost Oomen

Hallo regen. Je valt in Nederland. Dat doe je al meer dan een week en ik vind dat, als eigenaar van lekke gympen en groot liefhebber van droge sokken, erg vervelend.

Joost Oomen.

Joost Oomen. Foto: Niels Westra

Ik weet dat jij, de regen, nodig bent om bloemen te laten groeien, dat je sinds jaar en dag de grootste vriend bent van het boerenbedrijf, maar ik ben danig teleurgesteld dat je, in al die miljoenen jaren aarde en in samenspraak met grond en zee, niet een andere, voor mij prettigere manier hebt kunnen verzinnen om de akkers te bereiken. De hemel is voor luchtballonen en de zon, niet voor watertransport in grote, grijze wolken.

En toch is het precies dat wat er al dagen achtereen gebeurt. Er wordt ook niet voorzichtig getransporteerd, met veel geklots en geknoei drijven de wolken over hele steden heen. Als een vliegtuigmaatschappij ook maar één moer verliest wordt de hele vloot aan de ketting gelegd, maar niemand die een boze brief schrijft wanneer jij naar beneden komt. Dat begrijp ik wel, want ook ik heb getwijfeld wie ik nou precies moest aanschrijven. Wie is er verantwoordelijk voor de regen? De zee? De aarde? De zwaartekracht? Uiteindelijk heb ik besloten dat jijzelf schuldig bent aan jezelf, de regen schuldig aan de regen, schuldig aan elke plas op het fietspad waar ik met opgetrokken knieën doorheen moet. Dat klinkt leuk, maar sinds ik een maand geleden mijn voorspatbord verloor, zit ik met modder tot in mijn haar en stinkend naar natte hond in overvolle treinen. Stop daarmee regen! Hou op met vallen!

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's