Regisseur Anastasija Pirozenko uit Litouwen werpt met haar documentaire 'Voorbij de Zee' een blik op de utopische geschiedenis van Emmen

Niet iedereen weet het misschien, maar Emmen behoort tot één van de eerste geplande steden in Nederland. In de jaren ‘50 was het de bedoeling dat Emmen een open en groene stad moest worden met experimentele woningbouw voor arbeiders van de nieuwe textielindustrie. De Litouwse regisseur Regisseur Anastasija Pirozenko besloot hier een documentaire over te maken.

Foto: Still uit Voorbij de Zee

Foto: Still uit Voorbij de Zee

Voorbij de Zee begint met sfeervolle shots van de natuur rond Emmen. Wuivend gras, beelden van een meer en een hunebed omringd door mist. Dan verschijnt er een titelkaart met de tekst dat een jonge Sovjetschrijver, Valentina B, in 1973 naar Europa vertrok om onderzoek te doen haar debuut, een sciencefictionroman. Haar boek zou nooit verschenen zijn, maar 40 jaar later werd wel haar notitieboekje teruggevonden. Op de kaft stonden de coördinaten van Emmen. De documentaire schakelt dan over naar een visualisatie van de notities in het boekje, afgewisseld met beelden van en inwoners met huidige bewoners van Emmen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's