Reinout Douma (Noordpool Orkest) dirigeert Radiohead-concert in Guimaraes bij plaatselijk symfonieorkest

Dat wordt een beste uitdaging voor de Groningse orkestleider Reinout Douma. Hij staat volgende week met zijn Radiohead-project, dat hij eerder al vaak met het Noordpool Orkest uitvoerde, als dirigent voor het symfonieorkest van Guimaraes. Op het jazzfestival in die Portugese stad.

Contrabassist Ruud Vleij, hier tijdens een eerder Radiohead-concert, is een van de zes Noordpool Orkest-musici die met Reinout Douma meereizen naar Guimaraes.

Contrabassist Ruud Vleij, hier tijdens een eerder Radiohead-concert, is een van de zes Noordpool Orkest-musici die met Reinout Douma meereizen naar Guimaraes. Foto: DvhN

Dat orkest is voor de gelegenheid omgedoopt tot het Radiohead Jazz Symphony & Orquestra de Guimaraes. Zes met Douma mee te vliegen Noordpool-musici moeten daaronder de jazzy fundamenten leggen. Want de sound is natuurlijk anders dan die van Beethoven of Mozart. Douma ziet het met vertrouwen tegemoet. ,,De strijkers van het Noordpool Orkest komen ook uit de klassieke hoek hoor. Dat is geen probleem.”

De partituur kan hij inmiddels dromen

Toch zal het anders zijn. ,,Ja, de leden van het Noordpool Orkest pikken van mij wat ik zeg. In Portugal zal ik gewoon heel goed en strak moeten dirigeren. Voor mij is dat ook weer een mooie manier om mezelf te ontwikkelen. Radiohead heb ik nu al zo vaak gedaan, die partituur kan ik inmiddels wel dromen, maar toch.”

Het symfonieorkest van Guimaraes is nog jong. Dat heeft wellicht geholpen bij de keuze voor zo’n bijzonder optreden. Douma: ,,Zou best kunnen. Volgens mij is het een projectorkest, dat dus voor gelegenheden als deze bijeenkomt.”

Het zevental vliegt maandag naar de kuststad, om daar na drie repetitiedagen op donderdag een concert te geven. Best apart, in coronatijd, zo’n festival. Douma: ,,Ik vind het moedig dat ze dit organiseren. Ik vind het ook goed om te gaan. Hier hebben we de hele tijd gezegd dat theaters en concertzalen het zo goed en veilig voor elkaar hadden, terwijl ze toch dicht moesten. Dat was niet nodig, vond ik. Dus moeten we het waarderen dat ze het daar wel door laten gaan, in een land dat ook stevig door corona is geraakt.”

Dus het is géén verkeerd signaal? ,,Nee. Niet gaan, dat was voor mij pas echt een verkeerd signaal geweest.”

Speekselsproeien

Er zijn beperkingen in de zaal, maar er mag aardig wat publiek bij. ,,Niet anderhalf maar twee meter uit elkaar, is in Portugal de regel. Iedereen met mondkapjes.” En op het podium dan? Blazers met plastic plaatjes voor hun instrument om speekselsproeien te voorkomen? ,,Dat niet. Maar de blazers zitten wel ver van elkaar vandaan, verder dan de strijkers bijvoorbeeld.”

Douma en zijn zes (mannelijke) musici - op saxofoon, trompet, trombone, percussie, gitaar en contrabas - vormen de enige afvaardiging uit het buitenland. Dat heeft dan ook weer met corona van doen. Niet iedereen is zo moedig. Of eigenwijs. Ieder z’n mening.

Verschil is: dit is geen vakantietripje, naar Griekenland of welk willekeurig ander land dan ook, maar een werkreis, volgens de regels van het spel, in elk geval het Portugese spel. Douma is sowieso blij met zijn kans, want eerdere trips sneuvelden al voor de coronapandemie telkens op het laatst door geldgebrek. ,,En nu is dat geld er eens een keer wel.”

Zo mag hij doen wat FC Groningen tot twee keer niet gelukt is: de Groningse eer hoog houden in Guimaraes. De FC verloor er in zowel 1986 als 2010. ,,Is dat zo? Nou, we zullen ons best doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
muziek
Groningen
menu