Openluchtspel en bluesfestival lopen in elkaar over tijdens campingtheater Groeten uit Grolloo ★★★☆☆ | recensie Noorderzon

Annette Zuidema en Ton Rohde eten tijdens de theatervoorstelling 'Bed blues in G' een toastje haring in rode saus.

Annette Zuidema en Ton Rohde eten tijdens de theatervoorstelling 'Bed blues in G' een toastje haring in rode saus. Foto: DvhN

De verwarring begint al bij het lezen van de flyer. Gaan we Groeten uit Grolloo of Bed blues in G beleven? Een festival of een theatervoorstelling? Met een beetje geluk allebei. Theatron Theaterproducties laat op een grasveld even buiten Grolloo acteurs en muzikanten optreden. Dankzij zangeres Brenda Venema soms door elkaar.

Eerst de voorstelling. Bed blues in G. is een bewerking van Bedroom farce van Alan Aykbourn uit 1975, een kluchtig stuk over vier stellen waarbij nogal wat mensen in verwarde toestand in een verkeerd bed belanden. Diepe gedachten komen niet voorbij, wel karikaturale man-vrouw-verhoudingen.

Een verhaal ontbreekt, hooguit een gegeven waarbij de ene acteur beter uit de verf komt dan de ander. Annette Zuidema speelt een sterke rol als bedisselende echtgenote annex moeder. Michel Jansen heeft nauwelijks tekst, maar weet met zijn gebroken rug in en naast zijn bed voortdurend aandacht te trekken.

Geslaagd is het decor: een camping met drie caravans waarvan er twee zijn opengewerkt en de derde uit elkaar valt. De versprekingen worden gecompenseerd met knipoogjes. Zo hebben alle personages namen die naar bluesartiesten verwijzen. Harry (Muskee) neemt de jassen aan van duo’s als Frank & Mirella, Nick & Simon, Bassie & Adriaan. En van Cuby, de hond van Johan Derksen.

Hij doet dat tijdens een feestje waarvan we alleen de dramatische gevolgen meekrijgen. Het ingenieuze van Groeten uit Grolloo/Bed blues in G . is dat het publiek na afloop zelf de sfeer kan verbeteren tijdens een afterparty waar iedere avond een andere band speelt. Zaterdag was dat Rockin’ 4.

En zo vullen de mensen Theatron effectief het gat dat door het coronavirus is geslagen in het circuit van de openluchtspelen en muziekfestivals in Drenthe. Ongecompliceerd en dus onbekommerd vermaak. Met in de pauze een biertje en na afloop wat vettigheid en een praatje waarin de woorden ‘leuk’ en ‘gezellig’ mogen vallen. Niet uitzonderlijk goed, wel zeer vermakelijk.

Gebeurtenis: Groeten uit Grolloo/Bed blues in G.

Met: Ton Rohde, Annette Zuidema, Kees Zoethout, Anita Ludolphie, Peter van Dijken, Petra Tjapkes, Michel Lansen, Henrike Cuperus. Regie: Grytha Visser. Publiek: 100. Gezien: 14/8 Boerhaarshoeve Grolloo. Nog te zien: aldaar t/m 22/8.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Noorderzon
Theater
menu