Sander Schimmelpenninck zou de jaarlijkse 28 Augustus Rede houden, maar oreert nu in speciale podcast: 'Iedereen meent zich met alles te moeten bemoeien'

Sander Schimmelpenninck is aan het woord in het de alternatieve 28 Augusts Rede.

De jaarlijkse 28 Augustus Rede in de Groningse Nieuwe Kerk sneuvelde (corona). Als alternatief interviewde een geschiedenisstudent Sander Schimmelpenninck voor een podcast over het thema vrijheid. Schimmelpenninck was al benaderd voordat hij zich bevrijdde van Op1.

Je bent opgestapt als presentator bij Op1 omdat je je ei niet kwijt kon. Word je liever geïnterviewd dan dat je interviewt?

,,Dat kun je wel stellen.”

Als je niet voor die podcast was geïnterviewd en je had gewoon in de kerk kunnen staan, waarover was dan je vrijheidsverhaal over gegaan?

,,Over de vrijheid om jezelf te kunnen ontwikkelen en ontplooien, en over ’t vrij kunnen blijven van de bemoeienissen van anderen.”

Je hebt last van dat laatste?

,,Ja. Iedereen meent zich met alles te moeten bemoeien. Zeker in deze coronatijd.”

En daar voel je je door beperkt? Ook door de overheid?

„Zéker.”

Moet die zich nergens mee bemoeien?

,,Nee, dat bedoel ik ook weer niet. Het gaat me vooral over de rol die mensen in het debat mennen te moeten spelen. Mijn columns in de Volkskrant daarover vormden denk ik ook de aanleiding om mij te vragen voor de podcast.”

Je zet mensen geregeld op het verkeerde been. Dan denken ze dat je heel rechts bent, een bal, terwijl je juist gehakt maakt van neoliberalen. Iemand op Twitter reageerde: ‘Ik vind je eigenlijk een eikel. Maar ik ben het vaak me je eens’.

„Ik ben graag fel en scherp op de inhoud. Gelijk krijgen vinden ze in dit land belangrijker dan hebben. Daar kan ik slecht tegen.”

Je zegt wel eens dingen, in je eigen podcast Zelfspod, waarmee ze je later om de oren slaan. Over Yolanthe (’kat met down’), over prinses Alexia (’de lekkerste’).

,,Ach, dat gaat toch allemaal nergens over. In die podcast zitten een hoop stoere jongens-loltrappen. Dan zoeken aanhangers van het Forum van Democratie, een partij waar ik altijd keihard tegenin ga, een stok om de hond te slaan. Vaste prik. Er was een weeklang niks aan de hand, totdat Wierd Duk er een tweet over plaatste. En daar kwam het trollenleger van incognito’s weer aangemarcheerd. Roelof de Vries had op de radio in zijn Krokante Leesmap al veel eerder zoiets over Alexia gezegd. Dan hoor je niemand.”

Jij hebt gezegd: ‘Ik sta altijd aan’.

,,Ik? Waar heb je dat vandaan?”

Dat zei je in je op één na laatste Zelfspod.

,,O echt? Ach ja, die podcast. nou, dat is niet zo.”

Niet? Als ik na ga wat je allemaal doet moet dat haast wel.

,,Ik ben ook wel eens vrij hoor.”

Maar hou je met al die media-exposure nog wel voldoende tijd over voor Quote, waarvan je hoofdredacteur bent?

,,Daarom ben ik aan ’t schrappen in mijn agenda.”

Nog een reden om te stoppen bij Op1 dus.

,,Dat speelde zeker mee.”

Nog even over corona: Wij roepen hier graag dat Zuid-Europa overal een feestje van maakt, terwijl Noord-Europa zo gedisciplinerd is. Maar nu zie je dat Zuid-Europese overheden heel strenge maatregelen hebben genomen, terwijl in het Noorden, bijvoorbeeld in ons land en in Zweden, een lossere aanpak is uitgeprobeerd.

,,Dat komt denk ik omdat in Zuid-Europa er meer wantrouwen heerst tussen de overheid en de bevolking. Daarom kiezen ze voor die harde coronapolitiek.”

Maar Spanjaarden en Italianen protesteerden nauwelijks tegen dat strakke regime, terwijl hier iedereen door elkaar staat te roepen.

,,Dat is eigenlijk wel zo ja... Best opmerkelijk. Geen idee hoe dat verschil is te verklaren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu