Hoe het Fries Museum met de tentoonstelling 'À la campagne' inspringt op onze liefhebberij in de lockdown: wandelen in de natuur

Er was in tijden niet zo’n belangstelling voor de natuur en enthousiasme voor wandelen als de afgelopen lockdowns. Wat dat betreft sluit de expositie À la campagne in het Fries Museum naadloos aan bij de tijdgeest.

Auguste Renoir - 'Jeune fille en rose dans un paysage' (circa 1903). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking: A.E. van Beuningen-Charlouis 1958.

Auguste Renoir - 'Jeune fille en rose dans un paysage' (circa 1903). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking: A.E. van Beuningen-Charlouis 1958. Foto: Studio Tromp

À la campagne! Het is een oproep de biezen te pakken en de natuur in te trekken. Weg met die geïdealiseerde en ideale landschappen, op naar de echte natuur. Rond 1850 ontstond deze beweging ‘naar buiten’ om verschillende redenen. ,,Het was een tijd van ziekte. De natuur verzoende mensen met hun lot, gaf hen de ruimte en dwong hen tot nadenken’’, vertelt conservator Marlies Stoter.

Nieuws

menu