Schrijfster Manon Uphoff wint Tzum-prijs voor de mooiste zin van het jaar (en is daarmee 48 euro rijker)

Manon Uphof. Foto: Frank Ruiter

Manon Uphoff is de winnares van de Tzum-prijs 2020. Die gaat altijd naar de mooiste zin uit een boek dat het voorgaande jaar is geschreven.

De hare staat in haar veel geprezen roman Vallen is als vliegen (verschenen bij Querido) en luidt:

‘En hier ben ik, kruipend naar die plek die tot vandaag zijn angstparfum van gele orchidee, passiebloem en mest uitwasemt, in een poging te aanschouwen wat ik daar geweest ben: het laatste poppetje in de matroesjka, met de scheef geschilderde kommaoogjes, het poppetje dat je niet kan openen.’

De hoogte van de Tzum -prijs is afhankelijk van de lengte van de zin. Per woord krijgt de schrijver één euro. In dit geval bedraagt de Tzum -prijs 48 euro. Daarnaast ontvangt de schrijver een bokaal.

Jury is lyrisch over zowel die zin als het boek

,,In Vallen is als vliegen laat Uphoff zien dat ze het brede palet aan stilistische mogelijkheden op meesterlijke wijze kan inzetten. De winnende zin begint met ‘En’, zoals zo veel zinnen in het boek (of met ‘Of’) om de gelijktijdigheid van gebeurtenissen en contrasterende emoties te benadrukken, zoals ook het neologisme ‘angstparfum’ een combinatie van ‘gele orchidee, passiebloem en mest’ is”, stelt de Tzum -jury.

En: ,,In het tweede deel van de zin zit een beeld dat wellicht het boek samenvat: de schrijver die op zoek is naar wie zij toen was. De woorden ‘het poppetje dat je niet kan openen’, die de laatste woorden van het hoofdstuk zijn, vormen een schrijnend contrast met het misbruik op de bladzijden daarvoor.” Misbruik, want Vallen is Vliegen is een autobiografisch gestuurde roman over seksueel misbruik binnen het gezin.

Tzum publiceert alle genomineerde zinnen

Tzum is het digitale literaire tijdschrift van de Groningse uitgeverij De Kleine Uil. De winnende zin werd genomineerd door Tzum -lezer Michael ter Maat. De jury van de Tzum -prijs 2020 bestond uit: Roos Custers, Rieuwert Krol, Coen Peppelenbos en Bart Temme.

Alle genomineerde zinnen, door publiek en jury, vind je hier .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu