Skateboard-legende komt naar Huize Maas in Groningen, zonder skateboard maar mét gitaar

Tommy Guerrero staat op 23 april in Huize Maas. Foto: Chris Cosentino

Tommy Guerrero is een pionier van het skateboarden. Hij groeide op met beroemdheden als Tony Hawk, maar joeg daarnaast altijd zijn passie voor muziek na. Op 23 april laat hij zijn soepele gitaarrifs horen in Huize Maas in Groningen.

Wat doe je als je als jochie opgroeit in Californië in de wilde jaren 70? Dan leer je skateboarden, gitaar spelen en golfsurfen. Die eerste twee, daar blinkt Tommy Guerrero in uit. Met het surfen wilde het altijd wat minder vlotten. Toch straalt hij het coole hippie-gevoel uit in alles wat hij doet.

Als tiener skateboardde hij bij de Bones Brigade , het wereldberoemde team van skateboardmerk Powell Peralta. Samen met vrienden als Tony Hawk, Rodney Mullen en Steve Caballero won Guerrero alles wat er binnen de sport te winnen valt. Maar hij was niet alleen een ‘contest kid’. Voor zijn rol in talloze skateboardfilms werd hij in 2013 uitgeroepen tot levende legende. Ook als eigenaar van skateboardmerk Real timmerde de Amerikaan ondertussen aardig aan de weg.

Golvend gitaarspel

Muziek bleef altijd zijn andere grote passie. Tussen het skateboarden door trad hij als tiener al geregeld op in de donkere kroegen van San Francisco. Met album nummer drie, Soul Food Taqueria , schopte Guerrero het tot een-na-beste album van het jaar in Rolling Stone magazine. Afgelopen jaar kwam Sunshine Radio uit , een album dat met surfy gitaarspel vrolijk inging tegen de malheur van de corona-pandemie.

Dat surfen, het blijft toch terugkomen. De golfsurfers van Californië weten zeker dat zíj de inspiratie zijn voor Guerrero’s soepele trucs op een skateboard. Ook zijn muziek vindt gretig aftrek bij liefhebbers van zand, zee en zon. Zelf zegt de Amerikaan met Chileense voorouders dat hij als de dood is voor de oceaan. Toch waan je je al snel op een zomers zandstrand als je je onderdompelt in Guerrero’s soepele gitaarspel.

Tommy Guerrero staat op zaterdag 23 april om 20:30 uur in Huize Maas, Groningen.

Nieuws

menu