Sophie Straat vindt dat de smartlap niet dood is, het protestlied wordt nieuw leven in geblazen en in de Akerk zijn kerkschatten te zien: dit is jouw cultuurgids voor deze week

Diva's in het Tropenmuseum, rappers in Drachten, protestliederen van Meindert Talma en de Jonge Boschfazant en smartlappen van Sophie Straat. Genoeg te zien en te horen dit weekend!

Diva's in het Tropenmuseum, rappers in Drachten, protestliederen van Meindert Talma en de Jonge Boschfazant en smartlappen van Sophie Straat. Genoeg te zien en te horen dit weekend!

Onze cultuurredacteuren hebben het aanbod voor komende week doorgespit en haalden daar deze zes pareltjes uit.

Het protestlied is terug!

Het protestlied nieuw leven in blazen: dat willen Meindert Talma en de Jonge Boschfazant graag. Dat doen ze met het album Schandalig. Das Audio Combo zorgt voor de juiste begeleiding, vol op het orgel. Lees hier waar het idee voor de plaat vandaan komt.

O, en smartlappen zijn niet dood

We blijven nog even bij protestmuziek. Zangeres Sophie Straat heeft een nieuw album: Smartlap is niet dood. Daarin hekelt ze onder meer de positie van mannen in de maatschappij. Wat er nog meer op dat album staat? U snapt het: klikken maar .

Dappere diva’s in het Tropenmuseum

Honderd jaar geleden moesten vrouwelijke artiesten nog verkleed als man het podium op en optreden onder de naam van een man, omdat vrouwen hun familie niet te schande mochten maken. Daar maakten de Arabische zangeressen Umm Kulthum, Asmahan, Warda, Fairuz, Tahiyya Carioca, Samia Gamal en Laila Murad korte metten mee. Deze diva’s zijn nu te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Wat daar precies te zien is en wat deze vrouwen deden, lees je hier .

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Maar wat is Zwijgend goud?

Een andere expositie die de cultuurredacteuren is opgevallen is die in de Akerk in Groningen. Daar is tot aan het begin van de zomer een educatieve tentoonstelling te zien met kerkschatten uit het Noorden. Zwijgend goud telt 110 objecten, afkomstig uit 56 kerken. Benieuwd? Klik!

A Clockwork Orange maar dan circus?

Eerst was het een roman, toen was het een film en nu een circusvoorstelling? Circustheatergroep Tall Tales Company uit Rotterdam heeft A Clockwork Orange op een originele manier bewerkt. Hoe? Nou, zo!

Hiphopgeschiedenis

Van muziek, naar exposities, naar het circus en weer terug naar muziek, want er komt een stukje hiphopgeschiedenis naar Drachten. En dan wel in de personen van ‘Yella from N.W.A. ft. Lil Eazy-E’.