Festival Soundsofmusic in Groningen kan alvast twee jaar vooruit

Een concert van Nieuw Ensemble op Soundsofmusic in 2019. Foto: Archief/Duncan Wijting

Soundsofmusic is voor twee jaar veilig. Het festival hoopt dat gemeente en provincie voor de twee jaar van de cultuurperiode erna opnieuw samen een deal sluiten.

Die voor de eerste periode rolde woensdagavond soepel door de gemeenteraad. Het Groningse festival voor actuele muziek dreigde aanvankelijk te sneuvelen, toen zowel gemeente als provincie het geen plek wilde geven in de cultuurnota voor de jaren 2021 tot en met 2024. Het festival had zich weliswaar bewezen met mooie edities, maar de plannen voor de nieuwe periode waren in de ogen van de adviserende Kunstraad onduidelijk. Die stak de gevraagde jaarlijkse 25.000 euro liever in andere instellingen.

Regio moest over de brug komen

Dat advies werd overgenomen. Het politieke besluit oogstte bevreemding, omdat het landelijke Fonds Podiumkunsten (FPK) eenzelfde aanvraag van 25.000 euro wél honoreerde. De FPK-subsidie liep voor de toekomst gevaar, als de eigen regio niet over de brug zou komen. Er kwam politieke druk in de stad, waarna de Groningse wethouder Paul de Rook aan het overleggen sloeg met cultuurgedeputeerde Mirjam Wulfse.

Probleem was dat de provincie de nota – dus zónder Soundsofmusic – al had vastgesteld. Als er geld moest komen, dan uit een ander potje. Zo’n potje staat altijd wel ergens, in dit geval bijvoorbeeld het Vernieuwingsfonds Klassiek, dat is gevuld met 65.000 euro.

Waarschijnlijk over twee jaar nog zo’n deal

Zo spraken gemeente en provincie af dat ze voor twee jaar elk twee keer alsnog 12.500 euro beschikbaar stellen. Omdat De Rook en Wulfse gelijk optrekken, wil de eerste niet voor de troepen uitlopen en meteen voldoen aan de vierjarige wens van het festival.

Maar dat over twee jaar net zo’n deal volgt, waardoor de Groningse bijdrage definitief ‘matcht’ met die van het FPK, dat zit er dik in. ,,Daar moeten we dan maar op hopen”, reageert een in elk geval voor de helft opgeluchte programmeur Frits Selie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu