Start Gronings Vuur in Oldambt maand uitgesteld

Foto: Tryntsje Nauta & Marieke Kijk in de Vegte - Gronings Vuur

Het Toukomst-project Gronings Vuur begint in het Oldambt een maand later. Door onvoorziene omstandigheden besloot het creatieve team onder leiding van Gea Smidt de startdatum te verzetten van 31 januari naar 21 februari.

Gronings Vuur, dat van gemeente naar gemeente in de provincie Groningen reist, gaat met Groningers in gesprek over leefbaarheid en klimaatverandering. Wat vinden zij van die thema’s en wat leeft er in hun gemeente? De verhalen van inwoners vormen in iedere gemeente de basis voor een culturele productie, die voor, door en met inwoners wordt gemaakt en uitgevoerd.

Verhalen uit Oldambt

De gesprekken met Oldambtsters starten op 21 februari met verhalenavond Brandstof in de Akkerschans in Bad Nieuweschans. Verschillende inwoners van de gemeente staan op het Gronings Vuur-podium om te vertellen over de geschiedenis, de natuur, de cultuur en het leven in het Oldambt.

Om zoveel mogelijk jongeren te betrekken en te horen wat zij van de thema’s vinden, organiseert Gronings Vuur op verschillende scholen creatieve sessies. Groninger schrijvers interviewen daarnaast vijftien Oldambsters met een bijzonder verhaal dat aansluit bij de thema’s leefbaarheid en klimaatverandering. Ook organiseert Gronings Vuur een besloten avond vol stevige meningen: Vonk.

Tot slot presenteert het creatieve team al die verschillende verhalen aan het Oldambtster publiek tijdens Kampvuur, op 6 april in de Leeuwenborg in Nieuw Scheemda.

Creatievelingen gezocht

Ook zoekt Gronings Vuur in Oldambt naar creatieve makers. Er staan namelijk ook twee creatieve werkplaatsen op de agenda. Tijdens deze creatieve werkplaatsen begeleiden professionals uit de culturele sector creatieve inwoners van het Oldambt. Samen maken ze een start met de eerste vormen voor de culturele productie. Het resultaat presenteren de makers aan Oldambtster publiek op het Open Podium op 12 april in de Klinker in Winschoten.