Kabinet zet streep door grote festivals deze zomer: Hullabaloo en Paradigm afgelast en KEI-week onzeker. '750 bezoekers te weinig voor ons'

Hullabaloo en Paradigm gaan niet door. Het kabinet staat vanaf 14 augustus weer eendaagse evenementen toe met maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, maar dat biedt voor deze twee festivals geen soelaas.

De Forest Stage tijdens het Paradigm Festival van 2018.

De Forest Stage tijdens het Paradigm Festival van 2018. Foto: Archief Knelis / Niels Meijer

,,Dat is veel te weinig voor ons. Voor Paradigm hadden we zo’n twaalfduizend kaarten verkocht”, reageert mede-eigenaar Paul Grimmius. Hij noemt het kabinetsbesluit ‘jammer en teleurstellend’. ,,Maar we moeten er maar mee leren leven.”

Inspanningen opnieuw voor niets

De aanloop naar Paradigm, dat 14 en 15 augustus op het programma stond op het Suikerunieterrein in Groningen, was stressvol. ,,Normaal zijn we er het hele jaar mee bezig. Nu was de voorbereidingstijd kort, de onzekerheid groot en moesten we steeds weer zaken ombatterijen. En dan gaat het, na alle tijd die je erin gestoken hebt, weer niet door.”

Ook Hullabaloo zet een streep door het festival. Mitchel Bovenlander: ,,Het is ellendig. Zeker omdat we voor Hullabaloo nog in de groeifase zitten. Je hebt tijd nodig om een festival als dit op te bouwen, en dan is het zuur als het twee jaar niet doorgaat.” Hullabaloo zou op 28 augustus in het Stadspark in Groningen plaatsvinden. De eerste editie was in 2019.

Onbegrijpelijk besluit

Bovenlander noemt het kabinetsbesluit onbegrijpelijk: ,,Er is veel geld gestoken in testen voor toegang. Dat systeem werkt als je het op de juiste manier toepast. Ik ben ervan overtuigd dat festivals in de open lucht prima hadden gekund. Als het op deze manier niet kan, wanneer durf je het dan wel aan?”

De financiële gevolgen voor de festivals zijn als het goed is beperkt. Ze vallen onder het garantiefonds dat de overheid heeft ingesteld om gemaakte kosten te vergoeden.

Beide festivals worden verplaatst naar volgend jaar. Grimmius: ,,Ook deze vrijheid moeten we toch een keer terugkrijgen? Iedereen kijkt er naar uit dat dit weer kan.”

Kort geding ID&T

Of en wanneer het kort geding van festivalorganisatie ID&T tegen de overheid alsnog doorgaat, is nog onduidelijk. Dat kort geding zou afgelopen vrijdag dienen, maar werd door ID&T en 44 mede-eisers aangehouden toen duidelijk werd dat de overheid maandag alsnog met een besluit over eendaagse evenementen zou komen.

Wat mag nog wel?

Kleine eendaagse buitenfestivals, voor maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, zijn onder ‘strikte voorwaarden’ weer mogelijk vanaf 14 augustus. De festivals moeten buiten zijn of in een tent die aan vier zijden open is. Ook moeten bezoekers zijn gevaccineerd, corona hebben doorgemaakt, of een testuitslag hebben.

Evenementen met vaste zitplekken kunnen, zoals al eerder was besloten, ook gewoon doorgaan. Voor festivals als Noorderzon, festival Veenhuizen en het Oranjewoud festival, heeft het kabinetsbesluit dan ook geen gevolgen.

Hoe het na 1 september verder gaat, blijft nog onduidelijk. Of bijvoorbeeld technofestival Nazomeren - op 4 en 11 september in Rode Haan - kan doorgaan, besluit het kabinet op 13 augustus.

KEI-week onzeker

Of de KEI-week door kan gaan, is nog onduidelijk. ,,We zijn nog in gesprek met de gemeente over welke regels nu precies voor ons gelden’‘, zegt voorzitter Willemijn Griep van het KEI-bestuur. De KEI-week is de introductieweek voor nieuwe studenten in Groningen. Hier doen jaarlijks tienduizenden eerstejaars aan mee. ,,Morgen hopen we meer duidelijkheid te hebben.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu