Te zien op Noorderzon: PeerGrouP, Fraaie geluiden, duistere beelden

PeerGrouP met ‘Geluk/Stesti’ op het dak van The Big Building in Groningen. foto Reyer Boxem .

Ooit stond PeerGrouP bekend als Drents locatietheatergezelschap, met grote voorstellingen in datzelfde Drenthe. Die tijd lijkt voorbij.

Vleugels uitslaan

Weliswaar fungeert Donderen nog steeds als uitvalsbasis en is de provincie Drenthe een belangrijke subsidiënt, maar meer en meer slaat PeerGrouP de vleugels uit.

Voor de voorstelling Stesti | Geluk deden de makers onderzoek in Tsjechië naar hoe het voelt om in een gebied te leven dat door de energiewinning is verwoest. Ze bezochten daartoe onder meer de stad Most en Horní Jiretín, een van de vele, voor de bruinkoolwinning opgestookte dorpen.

Bedrijfspand

Dinsdag werd het onderzoekresultaat gepresenteerd op het dak van een nog te slopen bedrijfspand. Het leverde meteen het eerste bijzondere beeld op: de skyline van de Groninger binnenstad. Met PeerGrouP zie je nog eens wat.

Het bleek de opmaat voor een voorstelling vol tegenstellingen en knopen. Eerst hoorden we vier acteurs momenten van gelukzaligheid verwoorden, in het Engels, Nederlands, Tsjechisch, Duits en, jawel, Fries. Geluk zit in kleine dingen, zo werd duidelijk, in ontmoetingen en reizen, in vrijheid en onafhankelijk, in een verblijf op een vreemde plek, in de aanwezigheid van geliefden.

Lukraak

Wat volgde was een eruptie van associaties en geluiden, waarbij de toeschouwer de schijnbaar lukraak voorgestelde beelden mocht groeperen tot een coherent geheel. Dat viel voorwaar niet altijd mee, de ene keer omdat er weinig herkenning werd opgeroepen, de andere keer vanuit het besef dat niet alles te rijmen en te begrijpen valt, zeker als het om collectief handelen gaat.

Gaandeweg verdween het geluk over de dakrand, het publiek achterlatend in de duisternis. Op het diepte- of hoogtepunt – het is maar hoe je het zien wilt, de finale was in ieder geval gitzwart – doemden de contouren van een boodschap op. Het landschap is als een lichaam, het dient met liefde en zorg behandeld te worden. En ook: koester je omgeving, zolang het nog kan.

Zeer muzikaal

Wat tot slot beslist moet gezegd, is dat Stesti | Geluk een zeer muzikale productie is, meer gericht op het gehoor dan op strakke teksten en beelden. Waarin een aantal zeer geslaagde geluidsbewerkingen verwerkt zijn en terecht veel ruimte is vrijgemaakt voor de prachtige zangstem van Elénie Wagner.

Gebeurtenis : Stesti | Geluk door PeerGrouP. Regie : Dirk Bruinsma. Gezien : 22/8 The Big Building, Achterweg 1 Groningen. Publiek : 100. Nog te zien : t/m 26/8.

Nieuws

menu