Tentoonstelling over Johannieter kloosterorde strijkt neer in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Johannieter kruis.

In openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum is donderdag een tentoonstelling over de Johannieter Orde geopend. Hierin wordt aandacht geschonken aan veertien plekken in Groningen en het Duitse Ost-Friesland waar Johannieter kloosters hebben gestaan.

De Johannieter Orde had zeker vijf kloosters (ook commanderijen genoemd) in Groningen. De commanderij van Warffum wordt voor het eerste genoemd in 1284, maar is waarschijnlijk eerder gesticht.

Na de reformatie verdwenen de kloostergebouwen. Het klooster van Warffum werd in 1610 ontbonden. Op de plek van het klooster staat nu boerderij Warffumer Klooster. De gracht en een begraafplaats herinneren aan de commanderij.

Een deur van het voormalige klooster is in bezit van het Groninger Museum. Een in 1505 in Warffum gemaakt getijdenboek is onderdeel van de collectie van het Hongaars Nationaal Museum in Boedapest.

Reizende tentoonstelling

De expositie was eerder in verschillende plaatsen in Duitsland en in Usquert te zien. Na Warffum reist de tentoonstelling nog naar Finsterwolde (vanaf 25 juni) en Oosterwijtwerd (30 juli). Het programma eindigt in het Duitse Ihlow. Daar werd ook het initiatief voor de tentoonstelling genomen.

Nieuws

menu