Thuis en toch uit: Verhalen uit Decamerone, dans van het Grand Theatre, podcasts over het Groninger landschap (en nog drie tips voor culturele afleiding)

Het Grand Theatre Groningen. Foto: Niels Knelis Mijer

Voor cultuur moet je meestal de deur uit. Dat is er nu even niet bij. Wij hebben opnieuw zes tips voor je waarmee je vanuit huis aan je nodige portie cultuur kunt komen.

1. Elke dag een nieuw verhaal

 

De Decamerone werd in de veertiende eeuw geschreven door de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio. Het werk bestaat uit honderd verhalen die worden verteld door mannen en vrouwen die zich schuilhouden tegen de pest die in Florence woedt.

Anno nu lezen in het Internationaal Theater van Amsterdam Nederlandse acteurs voor uit Boccaccio’s Decamerone. Elke dag wordt er een nieuw verhaal verteld, vol humor en met hier en daar een vleug erotiek. Het ITA noemt het een ode aan het leven, gebracht door acteurs als Gijs Scholten van Aschat, Hadewych Minis, Romana Vrede en Ramsey Nasr.

2. Dansvoorstelling Grand Theatre

 

Het Grand Theatre in Groningen heeft zijn podium verplaatst naar de website. Via de website worden speciale voorstellingen uitgezonden. De registraties komen iedere vrijdag vanaf 20.30 uur online te staan en blijven erna 24 uur beschikbaar. Vrijdag de 17de is het de beurt aan de dansvoorstelling Terra Incognita , gemaakt door choreografe Dunja Jocic.

3. Doe-het-zelf

 

Het educatieteam van Museum Dr8888 zet voor iedereen die thuis zit een dagelijkse opdracht op Instagram. Het is bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken en creatief aan de slag te laten gaan. Denk aan foto’s maken op de manier van David Gilliver , een pointillistisch schilderij maken of schilderen met je ogen dicht. De opdrachten zijn te vinden op Instagram, en kunnen ook worden teruggekeken.

4. Verhalen achter het Groningse landschap

 

In de Groninger Grond podcasts gaan Anne Jan Toonstra en Karlijn Benthem namens festival Grasnapolsky en Visit Groningen op zoek naar wat de Groninger grond zo bijzonder en vruchtbaar maakt. De talloze verhalen achter het Groninger landschap worden in de podcasts in het zonnetje gezet. Wie woont er? En hoe kijken de Groningers naar hun eigen streek, leven, verleden en toekomst? De twee makers gaan in gesprek met allerlei mensen die ze op hun reis ontmoeten.

5. Steve Dewar brengt liefde

 

De in Nederland woonachtige Schot Steve Dewar timmert al vele jaren als solomuzikant aan de weg. Zondag 19 april geeft hij via een livestream een concert via het YouTube-kanaal van Cultuurerf Andledon in Den Andel . Naast eigen folkcomposities brengt hij traditionals. Thema’s zullen zijn: liefde en crisis. Dewar heeft vaker in Andledon gespeeld, maar dan als frontman van de celtic folkformatie The Assassenachs. Het soloconcert begint om 15.30 uur en is enkel live te volgen.

6. Thuisfilmfestival over het waddengebied

 

Podium Vlieland , Roots Magazine en de Waddenvereniging hebben de handen ineen geslagen en organiseren een thuisfilmfestival met speelfilms en documentaires over het waddengebied. Als online bezoeker kies je één of meerdere films uit het aanbod en kun je je eigen filmweekend organiseren.

Op de kijklijst staan onder meer de documentaires Wad, overleven op de grens van water en land (foto) van Ruben Smit en De Vogelwachter van Hans den Hartog. Daarnaast zijn ook films als Mijn bijzonder rare week met Tess van Steven Wouterlood en Sunny Side Up van Lourens Blok te bekijken. De meeste films kunnen gratis worden bekeken via onder andere NPO Start. Meer info is te vinden via podiumvlieland.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu