Thuis en toch uit: zes tips voor culturele afleiding nu je binnen moet blijven

Tips om online van cultuur te genieten Foto: Archief ANP

Voor cultuur moet je meestal de deur uit. Dat is er nu even niet bij. Wij hebben zes tips voor je waarmee je vanuit huis aan je nodige portie cultuur kunt komen.

1. Het landschap in met Saskia Boelsums

 

Landschapsfotograaf Saskia Boelsums werd dit jaar uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar. Zij omschrijft zichzelf als ‘beeldend kunstenaar met een fototoestel’ en voelt zich sterk verbonden met de Hollandse traditie van landschapsschilders. Boelsums studeerde grafische en ruimtelijke vormgeving aan de Academie Minerva in Groningen. Haar werk exposeert ze in binnen- en buitenland, maar dat is nu ook te bekijken op haar website . Met de mogelijkheid om deze expositie onder leiding van een virtuele gids te volgen, waan je je als websitebezoeker in een galerie.

2. Virtuele tour Amsterdamse musea

 

Een tripje naar Amsterdam, de stad vol kunst en cultuur, zit er niet in. Althans, niet letterlijk. Heb je zin in het bekijken van schilderijen van grote meesters, dan is er de virtuele tour door het Rijksmuseum . Je wandelt denkbeeldig langs de werken van Vermeer en Rembrandt. Ook het Van Gogh Museum heeft verschillende online exposities, over het liefdesleven van Van Gogh en over de boeken die de schilder las. Daarnaast kun je in dit jaar van 75 jaar vrijheid een virtueel bezoek brengen aan twee tentoonstellingen in het Anne Frank Huis . Meer informatie is te vinden via Google Arts & Culture .

3. Theater, als je je verloren voelt

 

Het Atlas Theater in Emmen heeft en aantal educatieve voorstellingen op een rij gezet. Zo is Hotel Perdu van Het Houten Huis via Vimeo te bekijken. Deze voorstelling, geschikt voor 6 jaar en ouder, is bedoeld voor iedereen die zich wel eens verloren voelt. Daarnaast zijn Dit Is Geen Theater van Bonte Hond en Ghandi van Theater Gnaffel online bij te wonen.

4. Cinetree: gratis films (t/m 6 april)

 

Streamingservice Cinetree biedt iedere maand vijftien nieuwe films. Het filmplatform, waarvan acteurs en schrijvers Hanna Verboom, Halina Reijn, Jeroen van Koningsbrugge, Jelle Brandt Corstius, en Joris Luyendijk de drijvende krachten zijn, heeft als doel films met een inspirerend verhaal te verzamelen. Momenteel zijn A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence , A Most Violent Year , Prins en Lion (foto) te bekijken. Tot en met 6 april kun je Cinetree gratis gebruiken.

5. The Show Must Go Online: digitaal Shakespeare-project

 

Voor wie zich altijd al eens had willen verdiepen in het indrukwekkende oeuvre van Shakespeare, is er The Show Must Go Online . Dit digitale project heeft als doel cultuurliefhebbers door deze donkere dagen heen te loodsen met werken van de ‘bard’ zelf, de man die in tijden leefde waarin de pest de bevolking teisterde. Acteur en regisseur Rob Myles nodigt andere acteurs uit om samen met hem de stukken van Shakespeare voor te dragen. Deze kunnen live worden gevolgd via het YouTube-kanaal van Myles , maar ook worden teruggekeken.

6. Suzanna Jansen leest voor uit eigen werk

 

Suzanna Jansen, schrijfster van Het Pauperparadijs , leest vanaf deze week online voor uit eigen werk. ‘In deze rare tijd hebben we verhalen nodig. Juist nu. Als afleiding, als troost, als gezelschap. En dat is precies wat ik als schrijver te bieden heb’, zegt Jansen. De leessessies onder de titel Verhalen in Virustijd vinden om de dag plaats van 15.00 tot 15.20 uur op de Facebook-pagina en het YouTube-kanaal van Bibliotheken Noord Fryslân.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu