Wat te doen tijdens Hemelvaart? Tien tips voor leuke uitjes in Groningen en Drenthe

Hemelvaartsmarkt in Gieterveen. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Van verschillende markten tot een autopuzzeltocht, van diverse kinderactiviteiten tot tomatenplantjes kweken. Er is genoeg te doen dit lange vrije weekend in Groningen en Drenthe!

Geniet van keramiek op de keramiekmarkt in Dwingeloo

Zo’n 90 zorgvuldig geselecteerde keramisten uit binnen- en buitenland tonen Hemelvaartsdag van 10.00 tot 17.00 uur hun werk op de 28ste Keramiekmarkt Noord-Nederland in Dwingeloo. Elke marktkraam op de grote brink wordt omgetoverd tot een kleine expositielocatie.

De keramist is zelf aanwezig en er kan met de kunstenaar over vormen, kleuren en details van zijn of haar werk worden gepraat. Bovendien is het werk direct aan te schaffen en mee te nemen. Om de sfeer te verhogen is er gedurende de gehele dag livemuziek van meerdere muzikanten. De entree bedraagt 4 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Gezellig puzzelen in de auto

De Vereniging voor Volksvermaken Eelde organiseert donderdag een autopuzzeltocht voor auto’s en motoren. Een tocht in en rond de gemeente Tynaarlo. Als je de tocht goed volbrengt win je misschien wel een van de leuke prijzen! De tocht start om 14.00 uur vanaf Café Mekie’s in Eelde. Deelname kost 10 euro per auto.

Hemelvaartsmarkt Gieterveen

Al jaren een begrip in de omgeving en ver daar buiten. De Hemelvaartsmarkt in Gieterveen. Een zeer goed bezochte markt met soms wel meer dan 30.000 bezoekers. Een lint van kramen gevuld met nieuwe verkoopwaar, een uitgebreide vlomarkt, genoeg te eten en te drinken dankzij de aanwezige horeca.

De entourage van molen “de Eendracht” waar men vers brood bakt uit de leemoven, de PKN kerk met haar eigen boekenmarkt en het culturele Kleine Kerkje (die geopend is), maken deze markt tot een bezoekje waard.

Hemelvaart feestweekend in Familiepark Nienoord

Niet 1, niet 2, niet 3, maar wel 4 dagen op rij feestplezier in Familiepark Nienoord. In het hemelvaartweekend mogen zijn er extra gastrijders aanwezig op de sporen, liggen de mooiste miniatuurschepen in de vijver en worden er demonstraties gegeven met modelbouwtrucs. Laat je schminken, race over het skelterparcours of ga op zoek naar de vossen tijdens vossenjacht.

Donderdag is er een speciale gast, namelijk Thomas de Trein. Bezoek de show om 11.30 uur met aansluitend een Meet&Greet. Het Familiepark is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Schapen scheren, markt en jonge kalfjes knuffelen op de Tjamsweerster Fair

Wie dol is op jonge kalfjes, zin heeft in een zuivel proeverij of voor diegene die zich kan vergapen aan oldtimer tractors, is er vrijdag vanaf 10 uur de Tjamsweerster Fair in Appingedam. Op de fair staan meer dan 25 standhouders er met hun unieke en eigengemaakte producten. De dag wordt gecombineerd met de Friesland Campina boerderij open dagen.

Ooit al eens gekeken bij het schaapscheren? Er is op de fair een echt schaapscheerdersfeest. Ook worden er workshops en activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo staat er een houten koe die gemolken kan worden en kunnen kinderen zich laten schminken. Er wordt een demonstratie manden vlechten gegeven en wie wil er springen op een skippy koe? Ook is er de mogelijkheid tegen een kleine vergoeding met pony en kar over het land te rijden. De opbrengst hiervan gaat naar Stichting Opkikker. Op het horeca pleintje kan iedereen terecht voor een hapje en een drankje.

De toegang is gratis, zowel als het parkeren. Dit is toegestaan in het land. De locatie is rondom de kerk van Tjamsweer aan het Dominee Sijperdapad in Appingedam. De fair is open tussen 10 uur en 17 uur.

Open tuin met oude Franse Landtomaten

De Hunzehof in Eexterveen heeft weer mooie rassen (30) tomatenplantjes opgekweekt. Kom tot en met eind mei langs en geniet van de prachtige tuin en probeer zelf de tomaten op te kweken. Nu planten in een pot of in de volle grond en in juli al genieten van heerlijke eigen gekweekte tomaatjes!

De tuin heeft een traditionele indeling maar wel met een knipoog naar het heden. Mooie borders met hagen rond het huis, vijvers en bos maken een wandeling over het erf en door dit natuurgoed tot een beleving. Rustig wandelend passeer je ondermeer de boomgaard, een vijvertuin, moestuin en een bijna 4 ha groot natuurgebied met een natuurlijk ven. Eenmaal uit het bos loop je naar het uitkijkpunt aan de Elzenmaat (Drents Landschap) waar de rivier de Hunze weer vrij meandert. Daarna loop je weer terug naar De Hunzehof (950 meter). De komende weken is de tuin geopend en ben je van harte welkom om van de tuin te komen genieten.

Kunstwark in ‘t Park

Kunstwark in ’t Park is een must voor kunstenaars die hun kunst willen aanbieden aan een breed publiek. En ook voor bezoekers van de markt die op zoek zijn naar betaalbare kunst van een goed niveau. De kunstmarkt wordt zaterdag in Hoogeveen in en rond het Jannes van der Sleedenhuis (locatie Wolfsbos) gehouden van 11.00 tot 17.00 uur.

Kunst werkt… in Porre’s Toen

Zaterdag is Porre’s Toen in Alteveer het podium voor allerlei kunstuitingen. Zo is er een Meet & Greet met street-artist PH1, die in de tuin aan het werk is, en kun je meer dan vijftig gedichtenhuisjes bekijken. Luister naar de intieme luisterliedjes van Ilona Smid, de klankwereld van Bianca Holst en het houtblazerstrio, dat zich mengt met de natuurgeluiden. De activiteiten duren van 13 tot 17 uur.

Bosactiviteiten met het IVN in Marum

De jeugdafdeling Scharrelkids van IVN Westerkwartier e.o. houdt zaterdag een bosactiviteit op Trimunt aan de Kloosterweg te Marum. Je gaat in groepjes allerlei opdrachten doen.Elke groep krijgt een rugzak met daarin opdrachten om uit te voeren. Gewapend met zoekkaarten, verrekijker, speelgoed muis, vlaggetjes, loepjes, petrischaaltjes, kleurpotloden, krijt, blinddoek en tekenbladen belooft het een leuke middag te worden.

De start is bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Kloosterweg. Het begint om half 2 en het duurt tot ongeveer 4 uur. Wil je meedoen? Meld je aan bij gerdawestvanfast@gmail.com. De activiteit is gratis en ouders mogen ook mee doen.

Markt! op de Drafbaan in Groningen

Waan je zondag voor even in de sferen van de bekendste vintage markten op Nothing Hill en Le marche aux Puces . Gewoon dicht bij huis, in het Groninger Stadspark. Markt! is een groots opgezette festival markt met een zeer gevarieerd aanbod aan kramen. Het festivalterrein wordt opgedeeld in verschillende eilanden, elk met hun eigen karakter; Ibiza, bohemian, vintage, brocante, vinyl, vlo, kleding, boeken, streekproducten en nog heel veel meer.

Naast de vele kramen biedt Markt! een festival sfeer, een gezellig foodplein, vintage terrassen en hippe foodtrucks. Is er vermaak voor de kleintjes en zijn er optredens van toffe bands en dj’s. Geopend van 11.00 tot 19.00 uur.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu