Uitjes dit Pinksterweekend in Groningen, Drenthe en Friesland: van markten en concerten tot sprookjes en Pinksterfeesten

Suikermarkt.

Suikermarkt. Foto: Eddy's pics and gigs and more

Nog geen plannen voor het Pinksterweekend? Er is weer genoeg te beleven in Noord-Nederland met Pinksteren, zoals markten, concerten, fietstochten en kinderactiviteiten. Hier geven we een kleine compilatie van wat er allemaal te doen is.

Elfsteden Pinksterweekend in Bolsward

In het Pinksterweekend worden er allerlei activiteiten georganiseerd in Bolsward. Het Elfsteden Pinksterweekend staat in het teken van een sloepentocht, live muziek, een rommelmarkt, wielerronde, stepelfstedentocht en natuurlijk de Fietselfstedentocht op Pinkstermaandag.

Al langer dan honderd jaar wordt deze Fietselfstedentocht gefietst door wel vijftienduizend deelnemers, met een route van maar liefst 235 kilometer. In Bolsward kunnen fietsfans komen juichen, want daar is ook de finish.

Vier het Pinksterweekend met de vogels en zeehonden

Ontdek in het weekend van Pinksteren alles over de mooiste bewoners van de Waddenzee. Naast een expositie over waddenvogels kun je presentaties over zeehonden bijwonen of kunnen kinderen een workshop volgen. Natuurlijk gaat de dagelijkse verzorging van zeehonden ook door.

Zo worden er patiënten van de longwormen op dit moment in Pieterburen opgevangen. Het Zeehondencentrum neemt bezoekers mee in de verzorging van de dieren, zoals bijvoorbeeld bij het voeren. Tijdens het voeren, wat meerdere keren per dag gebeurt, kun je al jouw vragen stellen aan een medewerker.

Detoxen met lezen in de Prinsentuin

Heb je al een tijd een stapel boeken klaar liggen en kom je er maar niet aan toe om ze te lezen? Dan biedt het evenement Page Against the Machine dé gelegenheid om lekker ongestoord te lezen in de Prinsentuin van Leeuwarden. Neem zaterdag een boek, een kleedje en wat te drinken mee en zet je telefoon uit voor een welverdiende ‘detox read’. Page Against the Machine brengt lezers van alle leeftijden en achtergronden bij elkaar om samen te genieten van lezen. Het initiatief komt van Norwich UNESCO City of Literature.

Ook Iowa City (US), Slemani (Irak), Dunedin (Nieuw Zeeland), Exeter (UK), Melbourne (Australië) en Tartu (Estland) doen mee. En voor iedereen die nog op zoek is naar een nieuw boek is er de Culturele Apotheek, waar je tussen 13:00 en 14:00 en 15:30 en 16:30 uur terecht kunt voor een boek op recept.

Volop sfeer in monumentendorp Orvelte

Ook het monumentendorp Orvelte staat dit weekend in het teken van Pinksteren. Op de Pinkstermarkt in het mooie pittoreske dorp is er een goed gevarieerd aanbod te vinden, met standhouders die kramen opzetten vol items in landelijke sfeer die nauw aansluiten op de sfeer in het dorp.

Orvelte is een autovrij esdorp vol klinkerweggetjes, fijne winkels en gezellige terrassen. Ook de omgeving leent zich prima voor een wandel- of fietstocht.

Pinksterfeest Veenklooster vol activiteiten

Tot en met maandag staat Veenklooster in het teken van het christelijke feest van het noorden, het Pinksterfeest. Vier dagen lang zijn er activiteiten voor alle leeftijden, met een bezinningspad, beleefroute, samenzang, optredens van het Lemster Mannenkoor, Yonas Medhi of Entheos Vocal Group en kindertheater door Matthijs Vlaardingerbroek en diverse workshops voor kinderen.

Daarnaast is er het Marktplein waar bezoekers kunst, (evangelische) boeken en hobbyproducten kunnen ontdekken.

Landelijk leven met Paard & Erfgoed

Iedereen die van het landelijke leven houdt kan zondag en maandag terecht op het jaarlijkse Paard & Erfgoed in Frederiksoord. Dit evenement wordt georganiseerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het programma bestaat uit een route langs de plattelandsmarkt met meer dan 100 kramen en het „Stoere Veld”.

Ook zijn er verschillende shows met honden, schapen, roofvogels en paarden, demonstraties van oude ambachten en kinderactiviteiten en zijn er boerderijdieren, woonwagens en trekkers te bewonderen.

Suikermarkt vol curiosa en kleur

Oh, de Suikermarkt bij EM2. Met een aanbod van vintage, retro, pre-loved, curiosa en zelfgemaakte items is deze markt in Groningen de plek om unieke spullen te scoren.

Ook is er live muziek, worden kinderen geschminkt, kun je een hapje eten bij een van de foodtrucks of kun je je gewoonweg heerlijk laten inspireren. De markt is zondag van 11.00 tot 17.00 te bezoeken.

Concerten in historische kerkjes van Groningen

In de historische kerkjes van Marum, Nuis, Niebert, Noordwijk en Tolbert worden zondag concertjes gegeven. Deze concertjes worden in alle kerken om 14.00, 15.00 en 16.00 uur gegeven zodat bezoekers op de fiets een kerkje naar keuze kan bezoeken en een concertje van ongeveer twintig minuten kan bijwonen.

In de Romaanse Kerk van Marum is de Crazy Tunes Jazz Band te horen, in de kerk van Nuis komt het Popkoor Jonkersvaart optreden, in de kerk van Niebert speelt Asilah en in de kerk van Noordwijk zijn The Woodsmen te horen. Wie er in de kerk van Tolbert te beluisteren is blijft echter nog een verrassing...

De Sprookjestuinen van Drenthe

Het kindertheaterfestival De Sprookjestuinen van Drenthe vindt plaats in het Pinksterweekend. In Dwingeloo en Diever komen zondag en maandag sprookjes tot leven, met onder andere sprookjesvoorstellingen, regenboogfeeën, een Sprookjesmarkt, Mini High Tea en een tour door het kabouterdorpje.

De sprookjesvoorstellingen worden gespeeld in diverse tuinen. Op www.sprookjestuinen.nl is het volledige programma met plattegrond te vinden.

Meer activiteiten dit Pinksterweekend?

Kijk dan op dvhn.nl/uitagenda, lc.nl/uitagenda of frieschdagblad.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden voor de agenda’s kan via uitservice.nl