Uren gluren naar miniaturen. Vierde editie van 'Magnifieke Miniaturen' in Museum Møhlmann in Appingedam

In Museum Møhlmann in Appingedam is de vierde editie van Magnifieke Miniaturen, een tentoonstelling met werkjes van maximaal 14 bij 14 centimeter. Met meer dan 400 werkjes is er voldoende voeding voor ‘uren turen & gluren op de muren’, zoals de ondertitel van de expositie luidt.

Foto:

Foto: unknown

De ruim honderd exposanten van Magnifieke Miniaturen in Museum Møhlmann in Appingedam komen uit het vaste netwerk van het museum ‘voor kunst die wat voorstelt’. Zoals de slogan aangeeft, gaat het om realistische kunst, waarbij de kijker meteen kan zien wat het is. Abstract werk komt er niet in bij de Muzeheerd, zoals de museumboerderij in Appingedam heet. De etsen van Petra Tolboom schuren misschien nog tegen die abstractie aan. Maar in de serie Onder de oppervlakte combineert ze wat zowel onder als boven water te zien is, waardoor in dit experiment twee werelden door elkaar lopen.

Verder zijn er natuurlijk bekende namen: Peter Durieux gebruikt voor zijn minutieuze landschappen vaak panoramische formaten. Maar op klein, vierkant formaat komt zijn verfijnde werk ook prachtig tot zijn recht. In de schilderijen van Rein Pol is altijd wel een kwinkslag te vinden. Deze keer maakte hij een ‘feestelijke donut’ met vrolijke spikkels, waaraan helaas de wespen zich te goed doen. Robin D’Arcy Shillcock komt met twee apenkopjes, die de kijker een spiegel voorhouden ( Kijk naar jezelf! ).

Telkens wat opvallends

Zo is er in het reguliere aanbod van landschappen, stadsgezichten, stillevens, portretten en flora en fauna toch telkens wat opvallends te zien. Buiten de reguliere onderwerpen valt bijvoorbeeld een schilderij van een cassettebandje van Ewald Sorbi. De enige die het actuele thema van de pandemie aanstipt, is keramiste Hermien Buytendijk. Haar Prikkelpoes is een kat met een mondkapje, die rond een spuit paaldanst. Zou ze de vaccinweigeraars willen verleiden? Een ander beeld is Wij zijn gevaccineerd , bestaande uit een parmantig echtpaar dat de hondjes uitlaat: twee teckels, wederom in de vorm van injectiespuitjes.

Heen-en-weer gluren kan ook, tussen zonsondergangen bijvoorbeeld: die zijn bij Theo Onnes expressief en zalmroze, bij Natascha van den Berg okergeel onder een donkergrijze wolk en bij Marleen Bakker oranje onder een duisterblauw-groene lucht. Magda Francot schilderde drie keer details van haar gezicht in de serie Horen, zien & zwijgen . Hans Hage uit Groningen werkt dit spreekwoord niet expliciet uit, maar zijn drie schilderijtjes (H)oor , Oefening in onzichtbaarheid en een rustende Filosoof passen wel in dit thema en geven het gezegde een meer mysterieuze lading.

Meer vertellen dan enkel wat het voorstelt

Interessant wordt het, wanneer een kunstenaar een andere weg lijkt in te slaan. Henk Renting uit Orvelte is vooral bekend van stillevens en ‘trompe l’oeils’ van oude kleren. Zijn werk wordt wel vergeleken met dat van Henk Helmantel en Jopie Huisman. Voor de miniaturen-expositie leverde hij onder meer een portret aan van een vrouw met een verstandelijke beperking en van een verschrikt kijkend meisje, met de titel Kristalnacht . Renting wil blijkbaar wat meer vertellen dan enkel wat het voorstelt. Maar wat de gedachte is achter zulke portretjes, is met deze paar werken nog niet duidelijk.

De politiek komt aan bod bij Cor Waterman, in zijn schilderijtje Groen links . Daarop staat een vrouw die haar haar föhnt. In de achtergrond zien we windmolens. Of Waterman voorstander is van de molens, omdat ze de energie leveren voor de haardroger, of dat hij juist tegenstander is, omdat de föhn de molens moet aanblazen, is niet goed uit het tafereel op te maken. Waarschijnlijk het laatste.

De laatste jaren zijn er op verschillende plekken geregeld tentoonstellingen met kleine kunst. Misschien uit nood geboren gedurende de laatste financiële crisis, en nu versterkt door de corona-omstandigheden. Het biedt de mogelijkheid om veel kunstenaars tegelijk te laten exposeren, terwijl aan kleinere werkjes vaak kleinere prijskaartjes hangen. Dergelijke acties blijken goed te vallen bij het publiek: inmiddels is van deze magnifieke miniaturen al ruim een kwart verkocht. Dat betekent dat er nog keuze is uit zo’n 300 stuks, en dat er naar de overige werken nog steeds uren getuurd kan worden.

Magnifieke Miniaturen, circa 100 kunstenaars. T/m 3 oktober in Museum Møhlmann, Westersingel 102-104, Appingedam. Open vr-zo 13-17 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu