Niet om de kunst, niet voor de toeristen, maar als tastbaar dankgebed | Visualia 1320

In Venetië werden tijdens de pestepidemie van 1575 alle honden en katten uitgeroeid. Die zouden de pest hebben verspreid. Er was ook iemand die het drinken van een mengsel van urine en azijn als remedie aanbeval. Uiteindelijk verdween de pest. Een kwart van de bevolking was overleden, tijdens de pest van 1630 nog veel meer.

Francesco Guardi: 'De Punta della Dogana met de Santa Maria della Salute' (ca 1780), olieverf op linnen.

Francesco Guardi: 'De Punta della Dogana met de Santa Maria della Salute' (ca 1780), olieverf op linnen. National Gallery, Londen

Na afloop van elke epidemie besloot de heersende doge met gemeenschapsgeld imposante kerken te laten bouwen om God en de heiligen te danken voor de redding. Kunstenaars kregen opdracht deze aan te kleden met beeldhouwwerken en schilderijen, onder wie Bellini, Tintoretto, Titiaan, Veronese, de topkunstenaars van hun tijd, waar wij als toeristen met open mond naar staan te kijken. Al die kunst en schoonheid was het gevolg van de Venetiaanse welvaart en handelsgeest, denk je dan. Maar in werkelijkheid kwam de pest juist door de handel en het reizen de stad binnen.

Nieuws

menu