Wat moet je als de festivals waar je kaartjes voor hebt allemaal niet doorgaan? Naar het optreden van Pieter de Graaf op Noorderzon natuurlijk | recensie Noorderzon

We zouden naar Paradigm Festival. Dat kon niet en dan moet je wat. Zoals kijken wat Noorderzon te bieden heeft en het eerste het beste kaartje bestellen. En zo zaten we zaterdagavond naar Pieter de Graaf te luisteren, die de Apollo betoverde.

Pieter de Graaf op Noorderzon.

Pieter de Graaf op Noorderzon. Foto: Xanne Vera.

Paradigm Festival. Dat is dansen in de zon. Praten met onbekenden. Over het terrein zwerven. Elkaar af en toe kwijtraken, maar ook weer snel vinden. Het vrije festivalgevoel ervaren dat liefhebbers nu al twee zomers op rij moeten missen. Dat stond op de planning voor zaterdag en we keken er al tijden naar uit.

Kijken wat wel kan

Maar Paradigm Festival is afgelast. En als iets vervelend is, moet je daar niet te lang bij stilstaan. Kijken wat wel kan. Vind ik dan. En zo bestelden we twee kaartjes voor Pieter de Graaf op Noorderzon. Nooit van gehoord, maar hij speelde bij The Kyteman Orchestra. Ah, Kyteman. Die we volgende week op Lowlands zouden zien. Zou vast wel goed zijn dan.

En dat was het. Wat was het fijn alleen al om op de fiets te stappen en richting het Noorderplantsoen te fietsen. Om de tenten al van veraf te zien. Om van tevoren geen idee te hebben wat je gaat horen. Iets nieuws te ontdekken. Te luisteren. En wat is het Noorderplantsoen daar een goede plek voor. Een podium in de open lucht, omgeven door bomen.

Onwennig

Het is ook wel onwennig. We moeten zitten - gelukkig wel naast elkaar - en opstaan en even dansen is er niet bij. Maar de muziek van De Graaf is perfect voor die setting. Soms een beetje vreemd, als hij aan alle knopjes van zijn synthesizer draait, maar vooral heel mooi. Ogen dicht en genieten van wat de pianist speelt. Af en toe even om je heen kijken.

Het is alsof de anderen ook even moeten wennen. De man die vergeten is zijn telefoon op stil te zetten, de barmedewerker die even gaat vegen, het stel dat voor het laatste nummer al de Apollo verlaat. Maar het geeft niet. Het is niet perfect, maar het kan weer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Noorderzon
Muziek
menu