Van de 105 musea in Groningen en Drenthe sloten er 3 hun deuren, maar niet één door corona

Sinds 5 juni zijn de deuren naar musea weer open voor publiek. Nu Hugo de Jonge 1 september een ‘reëel perspectief’ noemt om de coronaregels helemaal los te laten, durven musea voorzichtig weer hoopvol te zijn. Maar hoe staan de Drentse en Groningse musea ervoor ten opzichte van vorig jaar maart?

De meeste musea in Groningen en Drenthe zijn weer open. Koningin Máxima opende onlangs de Kinderbiënnale in het Groninger Museum

De meeste musea in Groningen en Drenthe zijn weer open. Koningin Máxima opende onlangs de Kinderbiënnale in het Groninger Museum Foto: Corné Sparidaens

In maart 2020 voorspelde de Nederlandse Museumvereniging (NMV) dat een kwart van de musea in Nederland later dat jaar dreigde om te vallen door de coronacrisis. Hoe is dat beeld ruim een jaar later? „De noodsteun vanuit de overheid werkt goed, daar zijn we dankbaar voor en blij mee, want er zijn vorig jaar maar drie musea permanent gesloten,” zegt Janneke Visser, woordvoerder van de NMV.

Van de 435 leden zijn er drie musea omgevallen: het Klederdrachtmuseum en het Tassenmuseum in Amsterdam en het Humanity House in Den Haag. De 26 Groningse en Drentse leden van de Museumvereniging hebben hun hoofd boven water weten te houden en zijn inmiddels weer geopend voor publiek.

Steun blijft nodig

„We hopen van harte dat de overheidssteun nog een poos door kan gaan. Voor musea komen de moeilijkste tijden er misschien nog wel aan, want het zal een lange tijd duren voordat de bezoekersaantallen herstellen. Voorlopig geldt nog de 1,5-meter maatregel en het toerisme is nog lang niet op het niveau zoals het was,” aldus Visser.

Ze stelt dat we in Nederland de goede kant op gaan met de cijfers en vaccinaties. „Maar er zijn ook landen waar het nog niet opschiet of waar ze de mogelijkheden niet hebben. We weten ook niet wat het virus gaat doen. Van de vorige economische crisis weten we dat het jaren kan duren bij musea voordat het bezoek op het oude niveau komt. Het is niet dat er nog spaarpotten zijn waar musea makkelijk uit kunnen putten. Musea hadden al weinig reserves en dat is eerder verslechterd dan verbeterd.”

Een telefonische rondgang onder 79 musea in Drenthe en Groningen, die niet onder de Museumvereniging vallen, leert dat er drie musea in Groningen permanent de deuren sluiten. Maar dat komt niet door corona. Het Poppentheater in Blijham, het Nederlands Strijkijzer Museum in Noordbroek en het Museum Musica in Stadskanaal gaan alle drie wegens persoonlijke omstandigheden zoals ziekte en ouderdom dicht. „Door corona bleef het natuurlijk stil in het museum. Bovendien ben ik 80 geworden. Mijn zoon is nu bezig om een ander museum op te bouwen in de ruimte, maar dat duurt nog even,” zegt Louise den Besten, eigenaar van het Strijkijzer Museum.

Nog niet allemaal open

Acht andere musea in Noord-Nederland blijven voorlopig gesloten, wegens verbouwing, een tekort aan vrijwilligers of het niet kunnen naleven van de openingsvoorwaarden. „In eerste instantie bleven we dicht vanwege corona, maar we hebben de gelegenheid te baat genomen groot onderhoud te plegen. Komen er toch bezoekers, dan zullen wij ze zeker niet de deur wijzen,” zegt bestuurslid Piet Mulder van Museum Stoomgemaal uit Winschoten.

Naast Museum de Stoomgemaal blijft ook Museum Bakkerij Mendels uit Middelstum, het Kinderwagenmuseum uit Nieuwolda, het Smederijmuseum Smidshouk uit Thesinge en Museum De Verzamelaar uit Zuidhorn voorlopig dicht in Groningen. In Drenthe zijn dat: De Woonboot van Nelis en Leentje uit Emmer-Erfscheidenveen, Het Frensenhoes uit Meppel en de Olie- en Korenmolen uit Woldzigt. Van deze musea is het nog niet duidelijk wanneer ze weer open gaan.

Dan zijn er nog vijf musea die pas eind juni of begin juli open gaan: het Groninger Universiteitsmuseum, het Abel Tasman Museum in Lutjegast, Museumspoorlijn S.T.A.R. Uit Stadskanaal, Museumboerderij Pasmans Huus uit Ruinen en Museummolen De Wachter uit Zuidlaren. Het Groninger Universiteitsmuseum is bezig met onderhoud, de rest had iets meer tijd nodig om een heropening te realiseren.

Optimisme

Dat betekent dat er van de 79 gebelde kleine musea in Groningen en Drenthe inmiddels 63 weer open zijn voor publiek. Van de in totaal 105 musea in de twee provincies, zijn er maar drie omgevallen. Dat stemt optimistischer dan de voorspelling van de Museumvereniging een jaar geleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu