Van rap en progrock tot house, metal en slaapkamerpop. Deze elf acts doen dit jaar mee aan Hit The North en staan op Eurosonic Noorderslag

Seb Zukini.

Elf acts uit Groningen, Drenthe en Friesland doen dit jaar mee aan Hit The North, het talentprogramma voor aanstormende artiesten en groepen uit het Noorden. Volgend jaar staan ze op de podia van Eurosonic Noorderslag in Groningen, maar eerst presenteren zij zich op zaterdag 23 april in Podium Hoogeveen.

Dit jaar doen Benwal, Dylamic, Fred Goverde, Historian, Johnny Loves Me, Moonloops, Renceau, Seb Zukini, Steeby, Traversus en Verity mee aan het traject.

Zij krijgen intensieve begeleiding van professionele artiesten en doen optredens om ervaring op te doen. Behalve artistieke begeleiding is er aandacht voor de zakelijke kant van het vak popmuzikant. Zo krijgen de deelnemers workshops over promotie, financiën en het belang van netwerken en management.

Het traject duurt en jaar en wordt afgerond met een showcase op Eurosonic Noorderslag, volgend jaar januari in Groningen.

Benwal

De band Benwal creëert energieke, boeiende sets door genres als (hard) trance, rave en (hard) house te mixen. De Groningers zijn zwaar beïnvloed door oldschool sounds. Ze mochten hun gevarieerde, ritmische en euforische sets al laten horen bij KopjeK, Wibar, Zeven en Zomerreces.

Dylamic

De 25-jarige Groninger Dylan begon op jonge leeftijd met het schrijven van gedichten. Onder de artiestennaam Dylamic brengt hij Amerikaanse rap/hiphop uit in uiteenlopende stijlen. Zijn in december 2020 verschenen debuut-EP Blueprints is opgepikt door urban blogs in binnen- en buitenland.

Historian

Slapeloze nachten leveren de meest levendige creaties op. Joris Boerma bewijst dat als Historian, een garage- en alternative rockproject dat vintage en nostalgie ademt. Op Historian’s eerste EP, volledig ingespeeld door de Leeuwarder muzikant, hoor je invloeden van Shocking Blue, Jefferson Airplane en Cream tot The White Stripes en The Deaf.

Fred Goverde

Met debuut-EP goovurduh oogstte Fred Goverde begin 2021 positieve reacties. In thuisstad Groningen werden singles Bijna Weer Verliefd en 3 Kwartier gedraaid, maar ook Frits Spits (De Taalstaat, NPO2) was te spreken over de speelse teksten van de jonge songwriter. In 2021 lukte het Fred om met zijn band bijna 20 shows te spelen. Op opvolger goovurduh 2 komen nummers die live zijn ontstaan en in november met Frans Hagenaars en Bernard Gepken (uit Emmen) zijn opgenomen.

Johnny Loves Me

Het heen en weer schommelen tussen zelfspot en zelfhaat, bewustwording en onwetendheid zijn uitersten die Johnny Loves Me bezighouden. De 23-jarige rapper/zanger uit Enschede herkent zichzelf niet in de wereld van korte successen en snel geld. Zijn verhalende manier van rappen, zijn veelzijdige stemgeluid en uitbundige persoonlijkheid maken hem een vreemde maar zeer interessante eend in de bijt. In 2019 kwam debuut-EP Swavy Baby uit en maakte hij indruk in Popronde en Grote Prijs van Nederland.

Moonloops

Moonloops is het brein van de 21-jarige singer-songwriter Sarah Dekker uit Leeuwarden. Met een oude gitaar en een hoofd vol verhalen maakt ze harmonieuze slaapkamerpop en vertelt ze over dromen, wensen en hoop. Moonloops is de slaapkamer echter ontgroeid en is nu klaar om de verhalen in haar hoofd in het echt te delen via folky songs, oog in oog met de wereld en de mensen die haar zo inspireren.

Renceau

Renco de Vries aka renceau is geboren in een muzikale familie, en groeide muzikaal verder op in verschillende bands en collectieven. Tegenwoordig is de jongeman uit Leeuwarden actief als producer en sound-engineer bij Zuen Records, en als DJ en solo-act renceau. Na zijn eerste EP SAD HOUSE SIDE B is hij nu bezig met duisterder werk.

Seb Zukini

Seb Zukini is een band die je niet alleen laat rocken, maar ook tot nadenken wilt stemmen. De groep uit Emmen bestaat sinds mei 2021 en richt zich in de liedjes op de innerlijke strijd bij de keuzes die we moeten maken, zowel maatschappelijk als persoonlijk. Vol stuwende ritmes, scheurende gitaren en harmonieuze vocalen.

Steeby

Steeby (echte naam: Jesse Kortenschijl) is een Groningse rapper, zanger en producer. In augustus 2020 verscheen zijn solo debuut-EP Betere Dagen inclusief een video bij elke track. Steeby’s liefde voor muziek vertaalde zich eind 2020 naar een 8-koppige band. Verwacht een fusie van hiphop, jazz en funk, met teksten over levenslessen, de kracht van de mens en de combinatie tussen filosofie en Groningse nuchterheid.

Traversus

Traversus beweegt zich in het grensgebied tussen hardrock en metal met een strakke, heavy sound en vrouwelijke vocalen. De progressive metalband uit Emmen put inspiratie uit voorbeelden als Dream Theater, Trivium, Alter Bridge en Gojira. Zanger-gitarist Madelief de Groot schrijft scherpe teksten over menselijk gedrag en haar eigen emoties. De band heeft twee singles uit en werkt hard aan meer materiaal.

Verity

De Groningse DJ Verity groeide op in Engeland, Duitsland, Japan en Amerika en dat zie je terug in haar veelzijdige muziekselectie. In haar opzwepende sets blijft ze weg van de beperkingen van genres en brengt positieve energie door het mengen van sounds als UK bass, stuwende techno, broze breakbeat en ‘bootylicious’ ghetto tech en electro.

In Hit the North zetten Eurosonic Noorderslag, Into the Great Wide Open, PopGroningen, Popfabryk en Stichting Kunst & Cultuur zich in voor de talentontwikkeling in Noord-Nederland.

Nieuws

menu